Daruvarac proglašen krivim! Dobio 5 godina bezuvjetnog zatvora!

Vijesti 10. sij 201907:16 > 12:22
N1

Na općinskom sudu u Zadru Darku Kovačeviću Daruvarcu izrečena je nepravomoćna kazna od 5 godina za nanošenje teških tjelesnih ozlijeda i prijetnju 18-godišnjoj Zadranki.

Darko Kovačević Daruvarac, javlja naša reporterka Vanja Kranic, proglašen je krivim! Dobio je 5 godina bezuvjetnog zatvora.

Daruvarac je osuđen na 4 godine i 6 mjeseci za tešku tjelesnu ozljedu i 10 mjeseci za prijetnju, za što je odmjerena jedinstvena kazna zatvora za 5 godina.

Nedugo po čitanju nepravomoćne presude, Daruvarac je odveden u zatvor.

N1

Majka očekuje pravdu

Prilikom ulaska u zgradu Suda u Zadru u četvrtak, uoči ročišta, Kovačević je na novinarsko pitanje što očekuje, samo dobacio ‘ništa’, dok je Lorenina majka Ana Gurlica, koja je s kćeri i odvjetnikom na Sud stigla nakon Kovačevića, rekla da očekuje pravdu.

N1

Optuženi je, podsjetimo, na jučerašnjem ročištu priznao krivnju za prijetnje i tjelesne ozljede. Na samom početku ročišta optužba je tražila isključenje javnosti zbog zaštite žrtve čemu je sutkinja udovoljila.

Odvjetnik žrtve Milan Petričić rekao je okupljenim novinarima da je sud ponovio postupak, saslušao osam svjedoka i vještake, a ročište se nastavlja sutra iznošenjem završnih riječi optužbe i obrane.

VEZANA VIJEST

Majka i žrtva bile su prisutne na ročištu, a nakon izlaska iz zgrade suda jučer nisu davale izjave.

Podsjetimo, Kovačević je nakon šest mjeseci istražnog zatvora, 14. prosinca, pušten da se brani sa slobode, a optužen je za kazneno djelo prijetnje i nanošenja teške tjelesne ozlijede. Od njegovog puštanja na slobodu prošlo je gotovo mjesec dana.

Na tom ročištu, kada je čula da se suđenje opet odgađa te da će Darko Kovačević Daruvarac, čovjek koji je zvjerski premlatio njezinu kćer, završiti na slobodi, majka premlaćene djevojke potpuno se slomila i počela vikati, intervenirali su i pravosudni policajci koji su je morali izvesti van kako bi se proces mirno priveo kraju.

Kronologija

Podsjećamo, tridesetjednogodišnji Darko Kovačević, zvani Daruvarac, koji je ljetos pretukao 18-godišnjakinju u zadarskom kafiću, bio je optužen za prijetnju i nanošenje teških ozljeda 18-godišnjoj Zadranki, ali je pušten na slobodu 14. prosinca nakon što se njegovi branitelji nisu pojavili na ročištu na Općinskom sudu pa nije bilo uvjeta za održavanje rasprave, a istekao je maksimalni rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru.

Uz ispriku žrtvama nasilja, sutkinja je odgodila početak suđenja za 9. siječnja zbog izostanka njegova odvjetnika i roka u kojemu mu se novi odvjetnik, dodijeljen po službenoj dužnosti, mora pripremiti za taj slučaj.

Državni odvjetnik Igor Vulić zatražio je mjere opreza, privremeno oduzimanje osobne iskaznice i putovnice te zabranu prilaska žrtvama i napuštanja prebivališta.

O svemu se tada priopćenjem oglasio i Općinski sud u Zadru i naveo kronologiju događaja od uhićenja Darka Kovačevića kao i da je izvanraspravno vijeće donijelo odluku o mjerama opreza.

Zbog puštanja na slobodu okrivljenog nasilnika Darka Kovačevića, zvanog Daruvarac prosvjedovala je facebook grupa “Protiv pravosuđa koje štiti kriminalce”, iz Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a to su ocijenili sumrakom funkcioniranja pravosudnog sustava u Hrvatskoj, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u Zadru je razgovarao s predsjednicima zadarskih sudova i državnog odvjetništva, nakon čega je izjavio da se na taj predmet nije moglo utjecati, ali će im to iskustvo poslužiti da zakonskim izmjenama unaprijede pravni okvir kako se u budućnosti to ne bi događalo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook| Instagram