Cvjetkovićima bilo kad može banuti interventna i izbaciti ih

Vijesti 17. ožu 201507:08 > 07:11
Cropix/Ronald Gorsic

"Najteža noć je pred obitelji Cvjetković! Od noćas u svakom trenutku, bez ikakve najave, može banuti interventna policija i baciti ih na ulicu - učiniti ih beskućnicima!!! Jedino što ih može spasiti je masovna podrška", objavljeno je u ponedjeljak navečer na Facebook stranici "Pomozimo obitelji Cvjetković - spasimo ih od nezakonite deložacije".

Podsjetimo, deveteročlanu obitelj Cvjetković u Mogilskoj 5 u Zagrebu očekuje i treći pokušaj deložacije. Njihova kuća prodana je zbog nemogućnosti povrata duga banci, a oni, kako tvrde, nisu ni znali da je njihova kuća prodana. Obavijest o dražbi nisu dobili. Marija Cvjetković tvrdi da su joj narušena ljudska prava jer je ona vlasnica pola kuće i pola zemljišta, pa se, prema toma, ovrha nije mogla provesti nad cijelom kućom. 

U međuvremenu, Općinski sud u Zagrebu je izdao priopćenje u kojem stoji kako se “predmetni postupak vodi već više od 15 godina te da su sve donesene odluke suda postale pravomoćne, kao i da su prošle kontrolu višeg suda. Jedina ovršna radnja koju još treba provesti u postupku je predaja nekretnine u posjed kupcu. Kupac nekretnine je stekao pravo na posjed iste pravomoćnošću rješenja o dosudi – odnosno 10. veljače 2010. te više od 5 godina nije ostvario svoje zakonsko pravo na posjed kao zakoniti vlasnik nekretnine”, prenosi dnevnik.hr.

Piše i kako u slučaju da se do sutra donese odluka da dug ne postoji, obitelji Cvjetković kuća ne može biti vraćena.

“Sukladno čl. 102. Ovršnog zakona, ukidanje ili preinaka rješenja o ovrsi poslije pravomoćnosti rješenja o dosudi nekretnine ne utječu na pravo vlasništva kupca stečeno po odredbama članka 101. Ovršnog zakona. Iz navedene odredbe proizlazi da na pravo kupca koji je svoje pravo vlasništva stekao na temelju pravomoćnog rješenja o dosudi ne mogu utjecati ishodi parničnih postupaka koje ovršenik i treća osoba vode protiv banke”, stoji u priopćenju.