Batarelo: Kitarović nije grčka boginja koja hoda po svijetu

Vijesti 17. ožu 201508:00 > 08:43
N1

U Novom danu Tihomira Ladišića gostovao je Vice Batarelo, predsjednik udruge Vigilare koji je govorio o susretu Kolinde Grabar Kitarović i Hillary Clinton i kako je i sam zbog kritike tog susreta postao metom političkih i medijskih napada.

Govorio je i o tome je li U Hrvatskoj dijalog moguć i hoće li se ikada sučeliti Zoran Milanović i Tomislav Karamarko?

Je li vas iznenadila žestina reakcija na vašu kritiku?
“Rekao bih da je to normalni dio demokracije i čak i jedna objava može izazvati određene polemike što je dobro i normalno. Možda ponekad u Hrvatskoj znamo otići u krajnosti bez argumentacije.

Mislim da je to medijski malo prenapuhano. Mi smo podržali Kitarović i mislimo da će biti dobra predsjednica. Ona je popularna konzervatirka. Dobro je započela i dobro će nastaviti vjerujem”.

Zašto vam je bilo toliko važno naglasiti da je susret bio pogrešan?
“To je moje osobno mišljenje. Ona je predsjednica Hrvatske i normalno je da se sastaje s drugim državnicima. Moja primjedba je bila na tu zakladu, a to je prvi neformalni sastank predsjednice. Clintoni su sami po sebi radioaktivni. Ona sada upadaju u velike probleme i možda će Clinton biti predsjednička kandidatkinja. Ako je Kitarović konzervativka onda bi trebala biti dosljedna u susretima. A znamo koje stavove ima Clinton o pobačajima i obiteljskim pitanjima. Bilo je malo čudno da se s njom nalazi”.

Zatražili ste susret s Kitarović?
“Ona je sada dosta zauzeta. Mediji su i to prenapuhali. Samo želimo kratki sastanak. Želimo razgovarati o obiteljskoj problematici u Hrvatskoj. Sve manje ljudi se rađa, a sve više iseljava. Ne bih bio razočaranm ali bilo bi malo čudno da ne dođe do tog sastanka”.

Smeta li vas što vas svrstavaju u ultra konzervativnu skupinu ljudi?
“Ne znam od kuga izvlače te stvari. Ja se gledam kao konzervativac. Mislim da je normalno biti dosljedan u nečemu. Ne moramo se slagati u svemu, ali ću vas poštivati jer imate svoje principe”.

Ima li Hrvatska problem u komunikaciji?
“Mislim da ovdje u Hrvatskoj postoji problem u dijalogu. Idemo nastaviti komunicirati. Naglasio sam da Kitarović nije hodajuća grčka boginja niti kraljica koja hoda po svijetu. Ona je predsjednica i ima veliku odgovornost. Normalno je da svi kažemo što mislimo. Mi kao građani imamo pravo i obvezu razgovarati”.

Kitarović je u Berlinu, kako vidite hrvatsko-njemačke odnose, jesmo li opterećeni s “Lex Perković”?
“Mislim da jesu bili opterećeni. Mislim da je cijela Europa osudila zločine komunizma. I ovo je bio pravi cirkus dok smo gledali štićenje tog udbaša. Hrvatska treba izgladiti odose s Njemačkom. Mi nažalost opet živimo u jednom hladnoratovskom svijetu. Hrvatska se tu mora svrstati u odnosu Rusije i Europe. Mislim da Vrdoljak i Mesić nisu poslali dobre signale kad su išli u Rusiju. Zato Kitarović treba biti dosljedna. Nijemci isto vide da je ovo naše područje dosta važno”.

Bi li Kitarović trebala razgovarati s Putinom?
“Ovisno gdje i kako. Putin je bio prošle godine u Australiji na G20. Normalno da je dijalog važan. Ako dođe do toga vjerujem da će biti usklađeno s interesima naših saveznika.

Hrvatskoj su važni i odnosi s SAD-om i Njemačkom, kao i s Velikom Britanijom. Iako smo mala zemlja moramo graditi jake veze. U politici je važna ta osobnost, a Kitarović to ima. To je jako dobro za otvaranje Hrvatske prema tom političko-ekononomskom savezu. Hrvatska treba biti mudra, ali i vidjeti što dobiva iz tih odnosa”.

Treba li Hrvatska biti predvodnica pokušaja da se okolne zemlje priključe EU?
Hrvatska ima važnu poziciju. Treba vidjeti može li biti lider. Hrvatska treba pomoći i Srbiji i BIH da uđe u EU, ali treba biti i okrenuta prema višegradskoj grupaciji”.

Mislite li da je dobro da jedan njemački ekonomski institut piše ekonomski program za HDZ?
Mislim da je dobro saslušati ih, ali trebamo imati svoj model. Mi moramo napraviti neke vrlo teške reforme i to će nam svi reći. Pitanje je je li ova Vlada ili neka druga buduća Vlada spremna napraviti te reforme. To su velika pitanja”.

Kako komentirate to da Vlada pod pritiskom javnosti odustaje od monetizacije autocesta?
“Kad se ide u privatizaciju to treba jako dobro pripremiti. To sada nije bilo tako. Te autoceste neće otići iz Hrvatske. Mislim da moramo gledati interes poreznih obveznika”.

Milanović je pozvao Karamarka na TV debatu. Može li se očekivati da se sučele?
“Hrvatska to ima pravo očekivati samo je pitanje na koji će se način to dogoditi. Ja bih volio to vidjeti. Oni žive i dišu tu politiku. Milanović je izuzetno hrabar izazvati Karamarka na taj način s obzirom u kojem je stanju Hrvatska. Ja da sam u oporbi odmah bih skočio na takvu priliku. Mislim da bi taj dvoboj bio dobar”, zaključio je Batarelo.