"Mislim da je ministar Krstičević sada na dosta tankom ledu"

Vijesti 16. sij 201908:08 > 08:11
N1

U Novom danu gostovala je komunikacijska stručnjakinja Mirela Holy.

Kako se vama čini komunikacija Vlade s javnosti o kupnji borbenih zrakoplova?

“Bilo je jako puno pokušaja spinanja, skretanja pažnje, ignoriranja činjenica, pogrešni tvrdnji – sve u svemu, ovo ne izgleda nimalo dobro, pogotovo sada kada je Index objavio mail prepisku iz koje je jasno da je Vlada još 2017. dobila vrlo jasno očitovanje od Amerikanaca. Vidi se da su Vlada i resorni ministar forsirali ovaj tip kupnje, a postavlja se pitanje zašto je on na taj način forsirao upravo ovakav dogovor.”

Večernji jutros donosi da je proizvođač 3. prosinca pisao Krstičeviću da se vesele ulasku u obitelj F-16, Krstičević kaže da je bilo više od tisuću mailova – je li moguće da je Vlada bila u zabludi i treba li detektirati krivca?

“Definitivno. Nije ovo priča od jučer. I prije se znalo da je potrebna suglasnost SAD-a za ovaj posao. Ne mogu reći da Vlada nije bila upoznata s time da je ovo dosta kompleksno pitanje, imali su određene indicije da bi moglo biti velikih problema, pa se postavlja pitanje zašto je Ministarstvo obrane forsiralo upravo ovaj tip posla.”

Treba li ministar Krstičević podnijeti ostavku?

“Po nekakvoj liniji njegove odgovornosti mislim da da. Ako se sjetimo da je podnio ostavku kada je bilo riječ o sukobu s predsjednicom vezano za požare u Splitsko-dalmatinskoj županiji – ukoliko želi dokazati da je častan čovjek, da drži do vojničkog digniteta, mislim da bi sam trebao podnijeti ostavku.”

Živi zid podnio je kaznenu prijavu protiv ministra – imaju li čvrsto uporište?

“Znamo kako su završavale kaznene prijave koje su podnosili oporbeni zastupnici, oporbeni Klubovi i stranke. Ne vjerujem da će od toga biti išta. Sada je samo pitanje kako će se postaviti premijer – moj dojam je da ne stoji jako čvrsto iza ministra Krstičevića i sama činjenica da su počeli izlaziti ovakvi dokumenti vani, a znamo da ne mogu izlaziti ukoliko ne postoji informator pri samom vrhu događaja, možemo kalkulirati da će se premijer ipak odlučiti se zahvaliti ministru obrane.” 

VEZANA VIJEST

Kada se otvorilo pitanje bio je dosta rezerviran…?

“Poklopio je dosta Krstičvića kad je Vlada poništila ovu odluku, pa se Krstičević zaletio i rekao da je F-16 najbolja nova opcija. Premijer je oštro reagirao i mislim da je ministar Krstičević sada na dosta tankom ledu.”

Saborski odbor za unutarnju politiku  i nacionalnu sigurnost zaključio je da u postupanju SOA-e prema Radeljiću nije bilo nikakvih propusta. Radeljić je rekao da nije išao dalje s pričom jer nema povjerenja u institucije. Njegova izjava da se institucije međusobno pokrivaju je dosta potresna?  

#related-news_0

“Ono što je mene frapira je da je SOA priznala da se nekoliko puta nalazila s Radeljićem, i postavljam pitanje zbog čega je bilo koji djelatnih SOA-e komunicirao s Radeljićem oko njegovog odlaska s mjesta savjetnika u predsjedičinom uredu. Rekla bih da u samoj SOA-i postoji nekakav sukob snage direktno vezan uz odnos snaga u HDZ-u.”

Čini li vam se zaokret predsjednice s promjenom savjetničkoga tima kao dobar ulazak u ove predizborne godine?

“Pragmatično je zaključila da bez čvrste potpore Andreja Plenkovića i HDZ-a ima daleko manje šanse da osvoji drugi mandat i tu je postupila onako kako se moglo očekivati i riješila se svih onih koji su bili smetnja. Da li je na taj način u potpunosti izgladila prijepore s Plenkovićem, vrijeme će pokazati, ali mislim da je u ovom trenutku dosta teško očekivati da bi HDZ u dva tri mjeseca iznjedrio nekog novog kandidata kojeg bi mogao podržati na novim izborima.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram