Vještak: Ozljeda Mare Tomašević je bila svježa, može nastati padom ili udarcem

Vijesti 17. sij 201908:27 > 11:00
Ilustracija

Ispitivanjem svjedoka u četvrtak je na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu nastavljeno je suđenje požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću, kojeg se tereti za obiteljsko nasilje.

Nakon što je na ročištu u srijedu ispitano petero svjedoka, danas je svjedočio medicinski vještak i Silvio Tomašević, sin Mare i Alojza Tomaševića.

Sudski vještak Damir Matoković je rekao da je on vještačio dijagnoze koje se mogu gledati u sudsko medicinskom smislu i u tom smislu, bilo je nagnječenja desne nadlaktice.

Na pitanje obrane na koje se načine takva ozljeda može dobiti, rekao je “prilikom pada, udarcem o tvrdu podlogu ili udarcem tupim predmetom “

Je li moguće odrediti kada je nastala ozljeda?

“Ne može se precizno utvrditi kada je točno nastala ozljeda, u smislu doba dana, ali se može reći da je bila svježa, da nije nastala prije nekoliko dana”, kazao je sudski vještak.

Na pitanje – bi li Mara Tomašević imala puknuće kože kada bi je, kako je navedeno u optužnici, Tomašević gurnuo rukom i nogom prilikom čega je pala na radijator – vještak je rekao da je i to hipotetsko pitanje – a da je sila koja je djelovala na nadlaktnicu bila slabog intenziteta.

Obrana smatra da bi Mara Tomašević bila puno jače ozljeđena da se zaista dogodilo ono što je navedeno u optužnici, pa su inzistirali i pitali bi li Mara Tomašević imala tragove na vratu da ju je Tomašević, kako to piše u samoj optužnici, snažno uhvatio za vrat. Vještak je više puta rekao da je to hipotetstko pitanje, a da takvih ozljeda nije bilo.

Upleo se i općinski državni odvjetnik koji je rekao da se takve ozljede ne stavljaju na teret Tomaševiću, no oni su i dalje inzistirali, a vještak je inzistirao da na hipotetska pitanja ne odgovaraju.

Mara Tomašević je rekla da ona nije ni rekla da ju je suprug pet minuta držao za vrat, već da ju je stisnuo, i zatim odgurnuo zbog čega je pala na radijator.

Zatim je u sudnicu ušao sin Tomaševićevih Silvio Tomašević koji se u jednom trenutku kao nezavisni kandidrao za gradonačelnika Požege.

Pitali su ga želi li koristi blagodat nesvjedočenja, a on je rekao: “To su moji roditelji, oboje ih jednako volim”.

Na ponovljeno pitanje želi li svjedočiti ili ne, rekao je: “Je li pobačaj nasilje, zakon je licemjeran…”

Na poslijetku je prihvatio blagodat nesvjedočenja. Isto je učinila i njegova supruga.

Mara Tomašević na kraju je pitala mogu li se među dokaze uvrstiti fotografije njenih ozljeda koje ona ima na svom mobitelu.

Podsjetimo, suđenje Tomaševiću je počelo u listopadu lani u Slavonskom brodu u koji je ovaj spis iz Požege delegiran.

Iako obrana tvrdi da Tomašević nije kriv, tužiteljstvo je za njega predlažilo sankciju: po šest mjeseci za svako djelo, odnosno jedinstvenu kaznu od 10 mjeseci uvjetno, s rokom kušnje od 2 godine. Inače, za oba djela pojedinačno najveća moguća kazna je do tri godine.