Ministar Butković u Kini razgovarao i o direktnom letu između Pekinga i Zagreba

Vijesti 22. sij 201916:36 > 16:49
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i članovi hrvatskog izaslanstva su tijekom službenog posjeta Kini u ponedjeljak i utorak održali sastanke s predstavnicima Nacionalnog odbora za razvoj i provođenje reformi te nekoliko tvrtki, a razgovaralo se uz ostalo i o suradnji na području infrastrukture, priopćeno je iz Ministarstva.

Na sastanku sa zamjenikom glavnog tajnika Nacionalnog odbora za razvoj i provođenje reformi Su Weijem, održanom u ponedjeljak, kineska je strana istaknula kako Hrvatsku vidi kao partnera s kojim ima sve više projekata, i zemlju koja ima jedinstven geopolitički položaj koji joj omogućuje suradnju u više različitih područja.

To se, osim na suradnju u inicijativama “Jedan pojas, jedan put” i “Kina + 16”, odnosi i na suradnju u hrvatskim lukama, ističu iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. 

VEZANA VIJEST

“Suradnja dviju zemalja još je više intenzivirana nakon što je kineska kompanija odabrana na natječaju za izgradnju Pelješkog mosta, a što predstavlja novo područje i eru suradnje Hrvatske i Kine, koje će omogućiti jačanje ekonomije u Hrvatskoj s kineskim investicijama i projektima, pojasnio je zamjenik glavnog tajnika Nacionalnog odbora za razvoj i provođenje reformi. Također je istaknuo kako oni pozitivno gledaju na zajedničku suradnju, temeljenu na tržišnim principima, kroz poštovanje važećih pravila, zakona i poslovnih procesa zemalja u kojima djeluju”, navodi se u priopćenju.

Direktni let između Pekinga i Zagreba?

Ministar Oleg Butković istaknuo je kako suradnja na području infrastrukture ima veliki značaj za Hrvatsku.

“Pojasnio je da je hrvatski interes povezivanje jadranske i podunavske Hrvatske modernom željeznicom, a u čemu vidi i mogući interes kineskih investitora. Ovom prilikom istaknuo je kako u Hrvatsku dolazi sve više kineskih turista i, u tom kontekstu, spomenuo interes Hrvatske za direktnom zračnom poveznicom Pekinga i Zagreba”, naglašavaju iz Ministarstva.

Ministar se u ponedjeljak sastao i s predstavnicima tvrtke China Road and Bridge Corporation, izvođača radova na Pelješkom mostu, a tom se prigodom hrvatsko izaslastvo upoznalo s projektima koje je ta tvrtka realizirala, ne samo u mostogradnji, već i u ostalim sektorima, npr. u željezničkom.

“Ministar Butković je izrazio zadovoljstvo dinamikom realizacije Pelješkog mosta, koji se intenzivno prati od potpisivanja Ugovora u Dubrovniku prošle godine. Razgovaralo se i o drugim važnim prometnim projektima poput izgradnje autoceste od Ploča do Dubrovnika, brzoj cesti od Dubrovnika do granice s Crnom Gorom, izgradnji željeznica i drugima”, prenose u priopćenju iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Dodaju da se o ulaganjima u željezničku infrastrukturu razgovaralo i na u utorak održanom sastanku s predsjednikom tvrtke China Railway Group Limited, Zongyan Zhangom. Naime, riječ je o tvrtki koja ima višegodišnje iskustvo u izgradnji željezničkih pruga, kako u Kini tako i u svijetu pa je ovo bila prilika za razmjenu iskustva i s predstavnicima HŽ Infrastrukture. Ta je kineska kompanija pokazala želju za sudjelovanjem i u realizaciji investicija u Hrvatskoj, zaključuje se u priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Hrvatsko izaslanstvo na čelu s ministrom Butkovićem boravi u službenom posjetu Kini do 26. siječnja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram