Zašto je Filozofski fakultet za oduzimanje profesure prorektoru Čoviću

Vijesti 28. sij 201916:51 > 17:03
N1

Profesorica Nadežda Čačinović jedna je od troje članova posebnog povjerenstva na osnovu čijeg istraživanja je Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta donijelo odluku o oduzimanju znanstveno-nastavnog zvanja redovitom profesoru i prorektoru Sveučilišta u Zagrebu Anti Čoviću.

U Newsroomu je pojasnila kako su došli do tog zaključka. Kaže kako su ustanovili da postoje, u najmanju ruku, blagi propusti. Navodi kako su primjerice proglašeni znanstvenim radovima radovi koji to nisu, ili su objavljeni u časopisima u kojima je sam Čović imao presudnu ulogu tako što je bio urednik, zamjenik urednika, u upravnom odboru časopisa itd.

Ističe kako su pažljivo razmatrali je li prorektor Sveučilišta u Zagrebu Ante Čović ispunio sve uvjete da bude imenovan u znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora.

Sa 47 glasova za, 22 protiv i 13 suzdržanih Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta prošli je tjedan prihvatilo izvještaj posebnog povjerenstva prema kojem su ispunjeni zakonski uvjeti za oduzimanje znanstveno-nastavnog zvanja redovitom profesoru dr. sc. Anti Čoviću.

VEZANE VIJESTI

“Nije najvažnije hoće li se njemu uzeti profesura ili neće, nego da se počne razmatrati što se sve događa u procesu imenovanja u profesorska zvanja. Je li moguće da se desetljećima provodi monopol jedne skupine u kojem se ne poštuju znanstveni kriteriji?”

Ističe da se dogodilo jedno patološko stanje u kojem je nečije napredovanje ovisilo tome je li osoba u odgovarajućoj skupini i je li poslušna. “Važno je poručiti da je ovakvog ponašanja dosta”, zaključila je.

Sada je na matičnom Odboru za filozofiju, tijelu koje je formirano na državnoj razini, da odluči o izvještaju posebnog povjerenstva koje je Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta prihvatilo. Predsjednik tog odbora je profesor Lino Veljak. Upravo je taj profesor bio član povjerenstva koje je osiguralo Anti Čoviću imenovanje u znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter  | Facebook | Instagram.