Kosor o odluci ESLJP-a o Šimuniću: Treba se osnovati povjerenstvo

Vijesti 29. sij 201919:00 > 19:09
N1

Bivša premijerka, Jadranka Kosor, komentirala je odbijanje Europskog suda za ljudska prava za raspravom o tužbi koju je protiv Hrvatske podnio bivši hrvatski nogometni reprezentativac Josip Šimunić nakon što je pravomoćno kažnjen s 25 tisuća kuna zbog izvikivanja ustaškog pozdrava

“Da se osnuje povjerenstvo za suočavanje s presudama Europskog suda za ljudska prava koji kaže da je ZDS fašistički pozdrav nasuprot povjerenstvu koje veli da se može “iznimno upotrebljavati” i nasuprot Kojaseneseli i njenom da je to “stari hrvatski pozdrav””, napisala je Kosor na Twitteru.

Podsjetimo, Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu odbio je raspravljati o tužbi koju je protiv Hrvatske podnio bivši hrvatski nogometni reprezentativac Josip Šimunić nakon što je pravomoćno kažnjen s 25 tisuća kuna zbog izvikivanja ustaškog pozdrava.

VEZANE VIJESTI

 Šimunić je 19. studenog 2013., nakon nogometne utakmice Hrvatske i Islanda, uzvikivao prema gledateljima ‘Za dom’, na što mu je publika uzvraćala ‘Spremni’.

Prema presudi hrvatskih sudova na koje se Šimunić žalio, taj pozdrav simbolizira službeni pozdrav za vrijeme totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske. Kazna mu nije izrečena prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, već prema Zakonu o suzbijanju nereda na športskim natjecanjima, jer se incident dogodio na maksimirskom stadionu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.