Božinović: Žao mi je što se odustalo od izgradnje azila u Petrinji

Vijesti 01. velj 201913:19 > 13:31
N1

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, komentirao je u Dubrovniku odluku petrinjskog Gradskog vijeća da se ne izgradi azil za izbjeglice.

“Meni je žao zbog toga, jer mi smo bili u kontaktu s lokalnim vlastima i gradonačelnikom Petrinje, bilo je niz sastanaka, zadnji sastanak je bio negdje u prosincu ove godine u MUP-u, gdje smo dogovorili kako bismo trebali dalje raditi. Meni je jasno da postoje određena nerazumijevanja i zato sam ponudio suradnike ministarstva i svoj dolazak u Petrinju, pa me iznenadilo da se održalo Gradsko vijeće i to odlučili”, rekao je Božinović.

Istaknuo je da će u ponedjeljak biti novi sastanak s gradonačelnikom Petrinje, Darinkom Dumbovićem, te, moguće, i s članovima Gradskog vijeća.

Važno je istaknuti da su to ljudi koji apliciraju za međunarodnu zaštitu, izbjeglice, nisu migranti. To su osjetljive skupine ljudi, obitelji, rekao je ministar, dodavši da se azil trebao graditi sredstvima Europske unije.

“To je novac koji je nama dan na raspolaganje, možemo ga iskoristiti za nešto drugo, ali mislili smo da je ovo dobro rješenje. Nismo imali naznaku, kad smo kretali u to, da će biti otpora”, rekao je Božinović.

Upitan je li prihvat većeg broja migranata potencijalno rješenje za demografske probleme u kojima se zemlja našla, Božinović je rekao da je Hrvatska u onoj skupini zemalja koja nema tradiciju imigracije te da je činjenica da demografska slika nije dobra, ali da se te stvari mogu mijenjati samo postupno.

“Tek onda kad svi shvate da od djece koja su unesrećena ne prijeti opasnost, kao ni od njihovih roditelja, imamo primjer integracije obitelji iz Sirije i nigdje to nije izazvalo nikakve probleme i mislimo s tim nastaviti dalje. Hrvati su sućutan narod, human narod i siguran sam da je ovo možda problem nedostatka prave komunikacije na koju smo mi uvijek spremni”, rekao je Božinović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.