Uz tablet na vozačkom ispitu brže do dozvole

Vijesti 02. velj 201912:14 > 12:26
Ilustracija

Početkom ove godine Hrvatski autoklub je u proces provedbe vozačkih ispita uveo nova tehnološka rješenja. Glavna značajka jest uvođenje tableta s programskom aplikacijom namijenjenog ovlaštenim ispitivačima HAK-a za korištenje pri provedbi vozačkih ispita iz pojedinog nastavnog predmeta.

Iz HAK-a ističu da će tableti cijeli proces učiniti bržim, jednostavnijim i transparentnijim. Naime, nakon što kandidat položi vozački ispit, ispitivač će putem aplikacije u vrlo kratkom roku poslati njegove informacije na server MUP-a i HAK-a u obliku e-Uvjerenja o položenom vozačkom ispitu.

Dodatna je prednost, među ostalim, smanjenje postojeće dokumentacije koja je dosad bila neizbježan dio tijeka polaganja vozačkog ispita, kao i nekih administrativnih poslova vezanih za proces provedbe vozačkih ispita.

Naposljetku, u HAK-u naglašavaju kako je svrha i veća transparentnost procesa provedbe vozačkih ispita i pojedinih postupaka u okviru njihove provedbe. Statistika govori u prilog tome da će netom uvedena tehnološka rješenja biti od velike koristi za ispitivače, 1350 instruktora vožnje i više desetaka tisuća kandidata za vozače koji se očekuju tijekom 2019.

VEZANE VIJESTI

Što se samog interesa za kategorije vozačkih dozvola tiče, potpuno očekivano najtraženija je B kategorija koja označava osobne automobile (udio od 82 do 85 posto), a slijede je C kategorija koja označava kamione (5,5 posto), A kategorija koja označava motocikle (5 posto) i CE kategorija koja označava kombinaciju vozila koja se sastoji od vučnoga vozila i priključnog vozila (3 posto).

U Hrvatskoj se pojavljuje sve veći broj autoškola zahvaljujući liberalizaciji tržišta rada i osposobljavanja kandidata za vozače koji su omogućili njihovo otvaranje. Krajem 2018., naime, u Hrvatskoj je bilo ukupno 370 autoškola, odnosno 35 više nego krajem 2017., piše Večernji list.

Da će sve te autoškole zaista i imati posla, nagovješćuje od 2013. prisutan trend blagog povećanja broja kandidata od oko 10 posto, unatoč tome što je 2018. došlo i do neznatnog, 1-postotnog smanjenja kandidata koji su položili vozački ispit – ukupno njih 57.794.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook| Instagram