Sud u Zadru: Banka klijentu mora vratiti 100 tisuća preplaćenih kamata

Vijesti 04. velj 201910:44 > 10:48
Ilustracija

Potrošači su čekali dulje od 6 godina na pravomoćnu presudu Visokoga trgovačkog suda, a u sedmoj godini kolektivnoga slučaja franak još uvijek nemaju pravnu sigurnost za svoje tužbe. Pozivamo Vrhovni sud RH da konačno odluči o pravima potrošača na obeštećenje nakon konverzije CHF kredita", navodi se u priopćenju Udruge Franak.

Zadarski općinski sud donio je 31. siječnja 2019. još jednu presudu u korist potrošača nakon konverzije CHF kredita na temelju koje Hypo/Addiko mora platiti 100.000 kuna preplaćenih i zateznih kamata potrošaču te još 14.000 kuna sudskih troškova, objavila je Udruga Franak.

Zastupnik tužitelja bio je poznati zadarski odvjetnik Božo Vrkić, a presudu je donio sudac Tomislav Bago.

Sud je odlučio da zaključenjem i potpisivanjem Aneksa nisu sanirani razlozi koji su bili razlog ništetnosti konkretne ugovorne odredbe, utvrdio je da prema odredbi članka 326. stavka 1. Zakona o obveznim odnosima ništetan ugovor, ili njegov dio, ne postaje valjan nakon što uzrok ništetnosti naknadno nestane, odlučio je da se aneksom ugovora o kreditu uredilo pitanje određivanja kamatne stope isključivo nakon njegova sklapanja, ali se time nije riješilo pitanje preplaćenih kamata u CHF kreditima u prethodno utuženom periodu, a do koje preplate je došlo zbog nepoštena postupanja banaka.

“Koliko ćemo još dugo čekati i konačnu potvrdu naših prava nakon konverzije na Vrhovnome sudu RH? Potrošači su već vrlo nervozni i nestrpljivi u iščekivanju odluke Vrhovnoga suda RH.

Potrošači su čekali dulje od 6 godina na pravomoćnu presudu Visokoga trgovačkog suda, a u sedmoj godini kolektivnoga slučaja franak još uvijek nemaju pravnu sigurnost za svoje tužbe.
Pozivamo Vrhovni sud RH da konačno odluči o pravima potrošača na obeštećenje nakon konverzije CHF kredita”, navodi se u priopćenju Udruge Franak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook| Instagram