Nacrt novog zakona: Narodne inicijative morat će otkriti imena donatora

Vijesti 04. velj 201916:02 > 16:09
Ilustracija

Novi Zakon ne propisuje za referendumske inicijative ništa što ne propisuje i za stranke, pa će i one svoje financijsko poslovanje i liste donatora morati voditi uredno. Zakon uvodi ograničenja o visini donacija za fizičke i pravne osobe.

Prijedlogom Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, posebno onoga dijela koji se tiče financiranja referendumskih kampanja, nezadovoljne su referendumske inicijative, veoma agilne i aktivne posljednjih godina, u pravilu (ne i beziznimno) s desnog i vrlo desnog dijela političkog spektra. Njihovi predstavnici i zagovornici u Saboru smatraju da bi ovakvim zakonom, bude li usvojen, narodne referendumske inicijative bile onemogućene.

Međutim, zakon ne propisuje za referendumske inicijative ništa što ne propisuje i za stranke. Načelno ih želi urediti po principu transparentnosti. Dakle, referendumske inicijative svoje financijsko poslovanje morale bi voditi uredno i transparentno, moralo bi se znati tko su donatori, o njima bi se morala voditi evidencija, a postoje i ograničenja o visini donacija kako za fizičke, tako i za pravne osobe. Ne uredi li se to pitanje, stanje može ostati kakvo jest, potpuno neuređeno, piše Novi list.

Mnogo veći problem od referendumskog krije se u financiranju stranaka, nezavisnih lista i pojedinaca. Članak 51. stavak 2. predloženog Zakona uvodi praksu novčanog računovodstvenog načela za političke stranke, nezavisne zastupnike i vijećnike koji imaju imovinu i prihode manje od propisanih za obvezno vođenje dvojnog knjigovodstva. Time bi bilo dokinuto načelo nastanka događaja, a razlika nije malena.

Prema prijedlogu to znači da bi trošak trebalo deklarirati u trenutku plaćanja, a to može biti, često i jest nakon kampanje, dok u drugom slučaju to znači u trenutku kada je neka usluga, primjerice zakup reklamnog prostora ugovoren. Time bi se teže pratile financije u kampanjama, a njihov iznos u znatnoj mjeri mogao bi biti nepoznat i nekoliko tjedana nakon izbora.

Drugi detalj krije su članku 35. koji propisuje da kandidati za predsjednika Republike koje su kandidirali birači (ne stranke) mogu prikupljena, a u kampanji neutrošena sredstva, donirati za opće društvene potrebe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook| Instagram