"Bandićeva logika" iza otpisa dugova (bogatašima) u Zagrebu

Vijesti 04. velj 201921:32 > 21:37
Borna Filic/PIXSELL

Bandićeva logika! Tim riječim moglo bi se opisati ono što se događa s otpisom dugova u gradu Zagrebu.

Prvo su mediji jesenas otkrili da će grad obrisati dugove i bogatima, onda je gradonačelnik rekao da to neće biti tako i da ga svi zbog toga mogu tužiti do suda u Strasbourgu. Onda su dugovi ipak otpisani, a Bandić je rekao da će one koji su dužni tužiti do Strasbourga da plate dugove prije nego ih on otpiše.

Bandić je osudio pojavu – da su se imena nekih bogataša ipak provukla na listi za otpis duga – ali nije u Bandićevoj naravi – osuditi druga. Pogotovo kad je to prilika da se – opet Bandić – pojavi kao spasitelj.

Ali, i dalje tvrdi: Za bogataše oprosta – nema. 

VEZANA VIJEST

Nema još potvrde da je netko od subote platio dug. Direktor odvodnje, doduše, bio je rekao da će on sam platiti za trojicu.

Bandić je možda u pravu da je njegov veto na rubu zakona, ali po običaju pretjeruje – malo je vjerojatno da bi se neki od tih bogataša stvarno usudili tužiti grad i tako sebe izložiti javnom ruglu.

No, koja je zapravo loša slika – to što Bandić na Plenkovićev poziv otpisuje bez jasnog cenzusa, ili što Opara otpisuje samo 21 blokiranoj osobi – jer točno toliko Splićana predalo je dokumentaciju? I to samo za komunalnu naknadu.

“Vjerojatno je bio neki veći cirkus na državnoj razini pa je trebalo zatvoriti naslovnicom, to vi znate bolje nego ja”, rekao je Bandić novinarima.

Definicije bogataša nema, pa je očito lagodnije posegnuti za definicijom socijalnog slučaja. Po strogim kriterijima neimanja imovine ni primanja, dužnici bi prvo trebali bankrotirati da bi im se odblokirao račun. To je razlog zašto Vlada sama nije uvela cenzus – jer bi inače zakon bio mrtvorođenče.

Bandić je na udaru oporbe i medija, no on je odlučio ispoštovati poziv Vlade, dok su gradonačelnici koji su uveli strogi socijalni cenzus zapravo odlučili, što je njihovo legitimno pravo, oglušiti se na osnovnu intenciju Vladinih mjera – a ona nije samo pomoć najugroženijima, već pokušaj ubrzanog smanjivanja dramatičnog broja blokiranih hrvatskih građana koji sam po sebi guši hrvatsko gospodarstvo .

Pogledajte prilog: 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram