Košić se raspričao o pravima žena, sisačima novca, medijima koji ga ne vole…

Vijesti 06. velj 201911:20 > 11:42
N1

Biskup Vlado Košić obratio se okupljenim novinarima nakon molitvenog doručka na kojem je sudjelovala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

“Počastila nas je tako visoka gošća. Moram reći da sam strahovao hoće li se odazvati, bila mi je radosna vijest kada je bila na predstavljanju knjige Ratka Perića u Zagrebu, onda mi je njezina savjetnica rekla da će biti slobodna jer se nije znalo hoće li taj predsjednik Grčke doći danas ili jučer…

Bilo je jedno lijepo ozračje povjerenja, možda je štogod tamo stršilo, ali bili smo umjereni s pitanjima i odgovorima i spremni tražiti rješenja. Držim što je kardinal Josip Bozanić pozvao na savez za obitelj, tako možemo imati savez za državu. Idemo razgovarati, ako smo svi odgovorni, političari imaju četiri godine mandat, a mi u Crkvi smo dok ne dođe starost, ja danas imam 20. godišnjicu biskupske službe”, rekao je Košić.

Istaknuo je kako se na molitvenom doručku razgovaralo o tome da se trebaju naći zajedničke točke i ako se može pomoći ljudima da im bude bolje, da imaju veća prava.

Na molitvenom doručku o pravima žene i Istanbulskoj konvenciji

“Izvrsno je što je predsjednica govorila o pravima žene. Svi moraju imati ista prava, neprihvatljivo je da žene imaju prosječno manje plaće od muškaraca za isti posao, da ih se otpušta s posla ili da ne mogu porodiljno pravo ostvarivati, sve su to teškoće koje su pred našom mladom državom, uz rat i ekonomska previranja i krize tu smo gdje jesmo, imamo šansu, imamo ljude, lijepu zemlju, trebamo se potruditi da svima bude bolje, mi vjernici u našem evanđeoskom duhu,a oni koji su izabrani da rade što bolje”

Otkrio je i kako je jedno od pitanja bilo oko ratifikacije Istanbulske konvencije i što je predsjednica Grabar-Kitarović poduzela oko toga, te da neke elemente treba primijeniti.

Prisjetio se oko Zakona o sprečavanju diskriminacije kako su imali “velikih sukoba” jer se dalo pravo da se netko poziva na rod koji po prirodi nema. “Tu su neke novosti i perverzije koje su se pojavile u modernom društvu i koje se provlače kroz zakonodavstvo kao neka moda, dođe i prođe”

Pola civilnih udruga siše novac iz države i ruše državu

Govoreći o reviziji Vatikanskih ugovora istaknuo je da to stalno nekoga smeta što Crkva ima neka prava u ovoj državi. “Taj četvrti ugovor mnoge smeta jer je riječ o financijskoj koristi. Nažalost država ne prati ono što je potpisala, mi bi se trebali žaliti”, kaže Košić.

“Vatikanski ugovori smetaju onima koji ne vole Crkvu, koji je žele na sve moguće načine difamirati, koji žele novac za svoje udruge koje nemaju nikakve svrhe, pola civilnih udruga siše novac iz države, a nemaju nikakve svrhe, čak ruše državu”, smatra biskup Košić.

“Marginalci i udruge koje su protiv Crkve će vječno klepetati o temama koje njihovom izbornom tijelu mogu donijeti bodove”, zaključuje.

Znam ja da da me ne vole mediji

Na upit naše Ivane Kopčić o njegovoj prijašnjoj izjavi u kojoj je premijera Andreja Plenkovića optužio za političku korupciju odgovara: 

“Pa ja se ne bih upuštao u ono što politika radi… Ali ako u Vladu ulazi čovjek koji podupire gay paradu, a izlazi čovjek koji podupire Hod za život, za to sam rekao da se iznevjerilo birače, a što će dalje biti, to samo Bog zna.”

Nije htio komentirati propovijed hvarskog biskupa. “Ne bih komentirao kolegu, pitajte njega za komentar, meni se isto ne sviđa kada mene netko komentira, hvala lijepa.”

Zatim je nastavio:  “Sada ćete to udariti u Dnevnik, a što se sve dogodilo ovdje, da su se političari iz biskupije našli na jednom mjestu s članovima biskupije na jednom mjestu, to prođe ispod žita. Kada je prvi put bila ovdje nitko nije rekao da smo dijelili stipendije. Znam ja da me ne vole mediji, ali da se nije spomenuo glavni događaj, to ne razmijem, ali to niste vi krivi, to su krivi vaši urednici. Vi nemate škare, vi imate mikrofone, onda će vas šef reći ovo hoću, ovo neću i onda će prikazati Košića kao nekog razbojnika”, zaključio je i nakon toga okupljene novinarske ekipe pozvao na kavu. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.