Treba li Hrvatska revidirati Vatikanske ugovore? Oporba za, vladajući protiv

Vijesti 06. velj 201917:37 > 22:42
REUTERS

Dio oporbe smatra da je došlo vrijeme za promjenu pravila igre kada je riječ o financiranju crkvenih zajednica, dok je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, nakon molitvenog doručka sa sisačkim biskupom poručila - 'Ja sam protiv revizije, vjera mi je moralni kompas'.

Od 1997. do danas 15 milijardi kuna pretočilo se iz državnog u crkveni proračun. Rezultat je to ratifikacije Vatikanskih ugovora.

Računica je jednostavna – godišnje Crkvi ide 900 milijuna kuna.

21 godinu od ratifikacije, oporbenjaci traže njihovu reviziju, predsjednica države je protiv.

“Ja nisam za reviziju Vatikanskih ugovora. Nisam općenito za reviziju ugovora jer to postavlja opasne presedane u međunarodnom pravu, osim ako obje strane ne zaključe da treba doći do revizije iz određenih praktičnih razloga”, rekla je presjednica.

Vjera joj je kaže, moralni kompas, a srijedu ujutro je bila na molitvenom doručku sa sisačkim biskupom. Slažu se i oko pitanja revizije ugovora između Republike Hrvatske i Svete Stolice.

VEZANE VIJESTI

 “Vatikanski ugovori smetaju onima koji ne vole Crkvu, koji je žele na sve moguće načine difamirati, koji žele novac za svoje udruge koje nemaju nikakve svrhe, pola civilnih udruga siše novac iz države, a nemaju nikakve svrhe, čak ruše državu”, kaže Košić.

Za reviziju je šef SDP-a, Davor Bernardić. Vjeronauk treba ostati u Crkvi, a državni novac u državnoj blagajni: “Crkva definitivno treba pomoć, ali ne na način da političari iz proračuna daju novce kako hoće i crkvenim zajednicama kojima žele. Ako je netko vjernik, trebao bi Crkvi davati iz svoje plaće ili mirovine.”

No, nije baš tako jednostavno. Za provedbu revizije sve uključene strane trebale bi se usuglasiti. Sociolog Ivica Maštruko tvrdi – šanse za to veoma su male.

“Tek tada, ako bi i druga strana prihvatila inicijativu, onda se oforme komisije i onda one raspravljaju o tome koje će teme raspraviti. To je procedura koja traje po nekoliko godina, ali pod uvjetom da i jedna i druga strana potpisnice ugovora na to pristanu”, objašnjava Maštruko

Prema talijanskom i njemačkom modelu, svaki vjernik svojoj vjerskoj zajednici uplaćuje novac. U Hrvatskoj novac poreznih obveznika automatizmom odlazi u crkvenu škrabicu.

Protiv revizije je i HDZ-ov potpredsjednik Sabora Željko Reiner: “Nema apsolutno nikakvih razloga da se ti sporazumi sa Svetom Stolicom mijenjaju u ovom času, ni jedan jedini razlog, a niti oni koji su predložili promjene nisu dali ni jedan stvarni argument da se one mijenjanju”.

Prije gotovo godinu dana Inicijativu su pokrenuli članovi GLAS-a. Tek danas tema je došla na dnevni red i to zahvaljujući potpisima zastupnika jer saborski Poslovnik predviđa da točka koja je dulje od 60 dana na dnevnom redu mora biti raspravljena u roku od osam dana temeljem potpisa 30 zastupnika.

“To su četiri vrlo jednostavna ugovora u kojima su potpisane obveze Republike Hrvatske, ne vidimo nijednu obvezu Svete Stolice. Došlo je vrijeme da se o tome raspravlja i došlo je vrijeme da se ide u revizije. Mi bi voljeli imati ugovore kakve ima Italija”, kaže šefica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

Među prijedlozima su izmjena nastave vjeronauka u škola, restrukturiranje vojnog ordinarijata i novi model financiranja Crkve.

Što vi mislite, treba li Hrvatska revidirati ugovore sa Svetom Stolicom?

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.