Zašto istospolni partneri ne mogu udomiti dijete?

Vijesti 08. velj 201912:31 > 12:43
N1

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić komentirala je za N1 zahtjeve Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu u dijelu prava istospolnih zajednica.

“Sigurno će se Ustavni sud opredijeliti, dati svoje mišljenje. Ono što je nama bitno da je zakon u javnosti, u raspravi, čak i od ovih aktera koji su se odlučili za podnesak Ustavnom sudu podržali su zakon u onom dijelu koji se odnosi na sadržaj i to nam je bila namjera i cilj, da unaprijedimo zaštitu djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi”, kaže ministrica. 

VEZANE VIJESTI

Na pitanje naše reporterke Matee Dominiković kako je primjerice po zakonu moguće da gay samac udomi dijete, ali osobe u istospolnom partnerstvu ne mogu, odgovara: 

“Ne ulazimo u osobna i spolna opredjeljenja naših građana kada podnose zahtjev. Centri za socijalnu skrb imaju zakonski određene parametre prema kojima procjenjuju kvalitetu potencijalne udomiteljske obitelji. Da samac može udomiti ili usvojiti dijete je ostavljeno kao stečeno pravo iz prijašnjih zakona i nismo htjeli rušiti pravne stečevine.”

Što bi bilo ako bi istospolna zajednica udomila?

“Zaista poštujemo opredjeljenje naših građana da žive u izvanbračnim ili registriraju svoje istospolne zajednice, tu nemam dilema, međutim ovaj zakon je bio prvenstveno radi poboljšanja uvjeta života djece od najranije dobi koja nemaju odgovarajuću roditeljsku skrb.

To su djeca koja su podnijela određene terete, već su na neki način drugačiji od druge djece koja imaju svoje roditelje. Vršnjačke zajednice znaju biti nezgodne, djeca su neoprezna u iskrenosti, imamo puno tradicionalnih sredina u kojima bi djeca bila izložena možda podsmijehu ili izrugivanju. Nismo ih htjeli izložiti nečemu što u našem društvu nije u potpunosti prihvaćeno, ali to ne znači da mi ne trebamo kao društvo težiti tome da su svi građani jednakopravni” zaključuje ministrica.

Ako se ostvare najave da će zakon prijaviti i Europskom sudu za ljudska prava ministrica odgovara da će svaki pravorijek suda poštovati.