Koliko su nam zaštićeni osobni podaci?

Vijesti 09. velj 201920:01 > 20:04
Ilustracija

Iako je Uredba o zaštiti podataka, takozvani GDPR, na snagu stupila u svibnju prošle godine, mnogi se još i danas prilagođavaju pravilima objave osobnih podataka, pogotovo na internetu.

Građani su Agenciji za zaštitu podataka dosad poslali oko tisuću pritužbi, a posebno se zaoštrilo između Udruge Blokirani i Ministarstva pravosuđa.

Na internetskim stranicama Ministarstva pravosuđa objavljeni su podaci, kako tvrde u Udruzi Blokirani, otprilike sto tisuća građana kojima se nudi ubrzani osobni stečaj.

Ne samo da su bila imena i prezimena, već i OIB-i tih osoba, adrese, njihova dugovanja, njihovi vjerovnici, govori Sarajko Baksa, dopredsjednik udruge “Blokirani”.

Zgroženi objavom, Udruga je Ministarstvu uputila zahtjev da ograniče javni uvid u podatke. Međutim, Ministarstvo pravosuđa uporište za objavu podataka nalazi u cijelom nizu zakona, pa tako i Zakonu o stečaju potrošača:

“Poziv potrošaču da se očituje je li suglasan da se provede jednostavni postupak stečaja potrošača nad njegovom imovinom FINA dostavlja na adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj… a ako dostava ne uspije na adresi, dostava se obavlja na mrežnoj stranici e-Oglasna ploča sudova.”

Jednakog je mišljenja i Agencija za zaštitu osobnih podataka.

“Ovdje ne možemo govoriti u ovakvom konkretnom slučaju objava na e-oglansiku pravosuđa o kršenju opće uredbe o zaštiti osobnih podataka iz razloga što se radi o postupanjima koja su jasno definirana zakonskim odredbama”, rekao je Igor Vulje, načelnik Službe za nadzor Agencije za zaštitu osobnih podataka.

No, Blokiranima se čini da je u ovom slučaju Agencija za zaštitu osobnih podataka zapravo Agencija za zaštitu ministarstva pravosuđa jer brane zakon koji je suprotan Ustavu. Pa podvlače njegov 37. članak kojim se svakom jamči sigurnost i tajnost osobnih podataka.

Pa prema tome, ako i postoji nekakav akt koji ozakonjuje da se na ovakav način javno iznose podaci hrvatskih građana, onda se on mora uskladiti s Ustavom koji je u tome jasan, ističe Sarajko Baksa, dopredsjednik udruge “Blokirani”.

I dok Ministarstvo najavljuje da će objave s e-Oglasne ploče ukloniti nakon isteka zakonskog roka, Blokirani najavljuju tužbu Ustavnom sudu, piše HRT.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram