Lalovac upozorava da će Hrvatska teško izbjeći novu krizu

Vijesti 12. velj 201907:49 > 07:52
N1

Ekonomisti predviđaju rast cijena komunalija u ovoj godini, zbog čega će građanima, unatoč povećanju plaće, budžet gotovo ostati isti, barem u tekućoj 2019. godini.

Događa nam se isto što smo doživjeli 2008.: Snažan rast cijena nekretnina, rast proračuna koji je puno veći u odnosu na gospodarski rast, snažan rast privatnog duga… Čekaju nas nove blokade računa građana. ‘Mali ljudi’ će opet nastradati. 

VEZANA VIJEST

Predviđa to Hrvatskoj bivši ministar financija Boris Lalovac

Prošlo je 11 godina otkako se Hrvatska suočila s dubokom i dugotrajnom recesijom. Nadolazeća se, smatra Lalovac, teško može izbjeći.

“Naš okidač je pad izvoza u Italiji i Njemačkoj. Kriva je struktura ekonomije kakvu imamo. Hrvatska se koncentrirala na sezonski turizam i dnevno rentanje nekretnina i na obali i u metropoli. Ne možemo svi od rente živjeti, to je lažna iluzija u jednoj nestabilnoj Europi migranata. Kod nas gripa izazove kolaps zdravstvenog sustava, a mi se bavimo nabavkom zrakoplova i strategijom sigurnosti”, rekao je Lalovac za 24 sata.

I zagrebački Ekonomski institut upozorava da gospodarstvo usporava. CEIZ indeks, koji na mjesečnoj razini prati poslovni ciklus i stanje u gospodarstvu, u prosincu 2018. pao je za -0,9 bodova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram