Zoran Erceg proglašen krivim zbog uzvika da je Franjo Tuđman ratni zločinac

Vijesti 13. velj 201909:10 > 09:11
N1

Prekršajni sud je Zorana Ercega proglasio krivim zbog uzvikivanja da je Franjo Tuđman je ratni zločinac, tijekom ceremonije otkrivanja spomenika Tuđmanu.

Zoran Erceg osuđen je nepravomoćno na 15 dana zatvora, uvjetno na 12 mjeseci, jer je vikao da je Franjo Tuđman zločinac. To znači da u idućih godinu dana ne smije ponoviti djelo jer će ići 15 dana u zatvor.

‘Sudac mi je dodijelio veću kaznu nego što je policija tražila, tražili su 10 dana, dobio sam 15’, rekao je Erceg za N1. Dodaje i kako “sudac uopće nije pročitao obrazloženje takve presude, iako su u sudnici bili i novinari, aktivisti… Kazao je da će ga poslati poštom”.

Ercegova odvjetnica tome se usprotivila, zatraživši da sudac pročita obrazloženje, no to je odbijeno, kaže nam Erceg.

Podsjetimo, zbog uzvikivanja “da je Franjo Tuđman ratni zločinac” tijekom ceremonije otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku u Zagrebu, Zorana Ercega tereti se za narušavanje javnog reda i mira na osobito drzak način.

Erceg je ranije u svojoj obrani istaknuo: “Netočno je da sam ja narušavao javni red i mir i to baš u 15.57 prilikom otvaranja spomenika Franji Tuđmanu za koga sam duboko uvjeren da je ratni zločinac”

Dodao je kako nije istina da je to činio na osobito drzak i nepristojan način. Naime, ističe kako u optužnom prijedlogu policija navodi kao posebno otežavajuću okolnost da je počeo vikati baš prilikom prolaska štićenih osoba, predsjednika Sabora i Vlade.

“Ja sam uistinu povikao da je Franjo Tuđman ratni zločinac, ali samo kada je u mojoj blizini bio gospodin Andrej Plenković i ja sam tada oslovio predsjednika Vlade njegovim prezimenom i pitao sam ga zar ga nije sram otvarati spomenik ratnom zločincu Franji Tuđmanu.”

“Tek kasnije, kada me je gomila napala, udarala, a policija me na osobito grub način odvodila naišao je predsjednik Sabora, poznatiji kao Njonjo pa sam tek tada njemu izjavio otprilike sličan sadržaj rekavši mu da se i on treba sramiti”, stoji u Ercegovoj pisanoj izjavi koju je predao sudu na prvom ročištu.

Erceg je tada naveo i kako je uvjeren da “policija želi i dalje zastrašiti građane te im uputiti otvorenu i politički opasnu poruku da ne smiju raditi ovo što je on napravio tj. javno iznositi svoja politička mišljenja.”