Erceg nakon presude otišao kod spomenika Tuđmanu, došla i policija

Vijesti 13. velj 201911:27 > 12:13
Index.hr

Zoran Erceg osuđen je na 15 dana zatvora, uvjetno na 12 mjeseci, jer je vikao da je Franjo Tuđman zločinac. To znači da u idućih godinu dana ne smije ponoviti djelo jer će ići 15 dana u zatvor. No, zabrana stupa na snagu tek po pravomoćnosti presude i Erceg je odmah sa Suda došao kod spomenika.

Erceg je nakon presude rekao kako se ide slikati kraj spomenika. Tamo je stigao nešto poslije 11 sati.

“Sramotno je da se spomenik diže ratnom zločincu koji je unazadio Hrvatsku. Franjo Tuđman je ratni zločinac”, rekao je Erceg ispred spomenika Tuđmanu.

VEZANA VIJEST

“Nastavit ću govoriti o ratnim zločinima, ne kako bi naštetio Hrvatskoj vojsci nego kako bi je očistio od kukolja”.

Ubrzo su došla četiri policajca i pokušala ga legitimirati, no Erceg je kazao kako mu ne može dati osobnu iskaznicu.

“Trebate se sramiti da štitite ovog ratnog zločinca”, rekao je Erceg.

“Pazite što govorite”, rekao mu je policajac.

“Gospodin je rekao da ću opet u zatvor. On već zna da ću u zatvor”, rekao je Erceg nakon što mu je policajac rekao da će ići u zatvor, javlja Index.

Potom je prišao drugi policajac i popričao s Ercegom i situacija se razriješila. “Hvala vam što ste prišli na taj način. Što ste svojim pristupom sačuvali dignitet hrvatskog policajca”, rekao je Erceg drugom policajcu.

Policajci su se tada udaljili i ostavili Ercega koji je nastavio pričati s novinarima.

“To je bijednik koji je upropastio Hrvatsku, zbog njega su obitelji gladne. On ne može cipele Titu čistiti”, dodao je Erceg o Tuđmanu.

N1

Ercegova odvjetnica Lina Budak kazala je da sudac nije obrazložio svoju odluku.

“Sud nije imao hrabrosti obrazložiti svoju odluku. Time je povrijedio pravo mog branjenika na pravedno i pošteno suđenje i pravo javnosti da se uvjeri da ovaj sud pošteno i pravično sudi”, kazala je odvjetnica.

Dodala je da je Erceg kažnjen zbog verbalnog delikta zato što je rekao nešto što se vlasti čini da nije smio reći.

Podsjetimo, zbog uzvikivanja “da je Franjo Tuđman ratni zločinac” tijekom ceremonije otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku u Zagrebu, Zorana Ercega tereti se za narušavanje javnog reda i mira na osobito drzak način.

Erceg je ranije u svojoj obrani istaknuo: “Netočno je da sam ja narušavao javni red i mir i to baš u 15.57 prilikom otvaranja spomenika Franji Tuđmanu za koga sam duboko uvjeren da je ratni zločinac”

Dodao je kako nije istina da je to činio na osobito drzak i nepristojan način. Naime, ističe kako u optužnom prijedlogu policija navodi kao posebno otežavajuću okolnost da je počeo vikati baš prilikom prolaska štićenih osoba, predsjednika Sabora i Vlade.

“Ja sam uistinu povikao da je Franjo Tuđman ratni zločinac, ali samo kada je u mojoj blizini bio gospodin Andrej Plenković i ja sam tada oslovio predsjednika Vlade njegovim prezimenom i pitao sam ga zar ga nije sram otvarati spomenik ratnom zločincu Franji Tuđmanu.”

“Tek kasnije, kada me je gomila napala, udarala, a policija me na osobito grub način odvodila naišao je predsjednik Sabora, poznatiji kao Njonjo pa sam tek tada njemu izjavio otprilike sličan sadržaj rekavši mu da se i on treba sramiti”, stoji u Ercegovoj pisanoj izjavi koju je predao sudu na prvom ročištu.

Erceg je tada naveo i kako je uvjeren da “policija želi i dalje zastrašiti građane te im uputiti otvorenu i politički opasnu poruku da ne smiju raditi ovo što je on napravio tj. javno iznositi svoja politička mišljenja.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram