"Nedostaje cjepiva protiv tuberkuloze, djeca su ugrožena"

Vijesti 20. ožu 201514:09 > 14:14
N1 (ilustracija)

Sindikati se i dalje protive privatizaciji Imunološkog zavoda. Njihov prvi zahtjev je ishođenje dozvola za proizvodnju, a nakon toga traženje strateškog partnera.

Ne zanima ih što ostalih 27 članica Europske unije ne proizvodi cjepiva i krvne pripravke, kada ih Hrvatska može proizvoditi. Upozoravaju na nestašicu cjepiva protiv tuberkoluze, pri čemu su posebno ugrožena djeca koja se moraju cijepiti ubrzo po rođenju.

“Ako nas već moraju prodati, zanima nas samo onaj vlasnik koji nam može osigurati proizvodnju. Bez dozvole za proizvodnju mi tri godine ne možemo raditi, proizvoditi virusna i bakterijska cjepiva, krvne derivate. To je nešto što se ne uči ni na jednom fakultetu, nego kroz rad. Kad se ljudi razbježe, više neće biti nikog tko će ih moći proizvoditi”, upozoravaju sindikati.

“Ideja Visia Croatice je dobra i plemenita, ali sam skeptičan oko toga. Ne znam kako mogu skupiti 100 milijuna kuna, tko će upravljati tvrtkom. Tu još dugo neće biti dobiti. Ne želim ni jednom ponuđaču dati prednost. Apeliramo na Vladu da ubrza postupak”, kazao je predsjednik sindikata EKN.

“Ministarstvo zdravstva u priču o Imunološkom zavodu uključeno je u segmentu zaštite opskrbe tržišta s potrebnim lijekovima i učinili smo po tom pitanju sve što smo mogli”, komentirao je ministar Siniša Varga.