Zašto sustav ne štiti žene od nasilja i koji su prvi koraci u tom smjeru?

Vijesti 14. velj 201919:09 > 20:01
N1

Na Markovom trgu održan je prosvjed protiv nasilja nad ženama - onog nasilja koje se događa u zdravstvenim institucijama. U sklopu kampanje 'Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama', od Vlade se traži da konkretnim potezima spriječi nasilje u zdravstvenim institucijama o kojima su žene progovorile tijekom akcije #PrekinimoŠutnju.

Svaka treća žena u svijetu doživljava neki oblik nasilja – ukupno njih milijardu pati i zato su u projektu ‘Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama’ i žene u Hrvatskoj odlučile prekinuti šutnju

VEZANE VIJESTI

Gotovo godinu dana nakon prihvaćanja Istanbulske konvencije hrvatska Vlada učinila je prvi korak prema ispunjavanju obveza koje je Hrvatska prihvatila ratifikacijom – Ministarstvo unutarnjih poslova u raspravu je uputilo novi pravilnik o postupanju sa zlostavljačima i nasilnicima, koji je usmjeren na provedbu zaštitnih mjera zabrane približavanja, uznemiravanja ili uhođenja žrtve nasilja u obitelji i mjera udaljenja iz zajedničkog kućanstva.

“Fokus sa žrtve preusmjeravamo na počinitelja. Dosad je policija morala svakih tjedan dana posjećivati žrtvu. Ovim se to mijenja”, kaže ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

I Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku poručuje da aktivno radi na zaštiti žena. Doduše, tek su u fazi edukacije stručnjaka.

“Donosimo i mi protokol o postupanju u slučaju nasilja, usklađujemo s Konvencijom i inače s aktima drugih resora”, govori ministrica Nada Murganić.

U međuvremenu, hrvatske udruge za zaštitu žena već tri desetljeća alarmiraju vladajuće.

“Naše institucije, socijalne službe i sudovi svojim postupanjem viktimiziraju žrtve”, upozorava Rada Borić.

N1

Slučaj Darka Kovačića Daruvarca, koji je u Zadru brutalno pretukao djevojku – a sada je na slobodi bez ikakvih mjera opreza – osvjestio je hrvatsko pravosuđe.

“Moramo brže postupati u tim predmetima i naši sudovi moraju u odlukama koje donose biti jasniji, a kazne moraju slati poruke da se nasilje ne isplati”, kaže resorni ministar Bošnjaković.

Kampanja ‘Milijarda ustaje protiv nasilja prema ženama’ predala je pismo Vladi, koje sadrži konkretne zahtjeve.

“Tražimo da se u taj akcijski plan uključe i predstavnici pacijenata i pravobraniteljski uredi, stručnjaci i stručnjakinje za zaštitu ljudskih prava. Također ćemo poručiti da tražimo izradu rezolucije za zaštitu zdravlja žena”, objašnjava Branka Mrzić Jagatić  iz udruge ‘RODA – Roditelji u akciji’. 

Puste priče bez konkretnih i vidljivih pomaka na terenu slika je hrvatske Vlade, kaže Sanja Sarnavka.

“Mislim da je sve licemjerno. Nakon ratifikacije Istanbulske, oko koje je bilo silne povike i iza koje je Vlada kao stala čvrsto i nepokolebljivo, ja na terenu ne vidim ništa. Apsolutno loše postupanje institucija”, smatra Sarnavka.

A ono što institucije trebaju je učiniti sve da sustav koji podrazumijeva zajedničko djelovanje policije, socijalne skrbi i pravosuđa u zaštiti žrtve od zlostavljača i nasilničkog ponašanja – napokon počne funkcionirati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram