Koji su najbolji poslodavci u očima studenata?

Vijesti 20. ožu 201518:20 > 18:33
N1

Danas su dodijeljene nagrade Zlatni indeks. To je nagrada namijenjena tvrtkama koje kroz stipendije i stručno usavršavanje pomažu studentima. Neke od njih redovito uključuju studente da rade zajedno s njima na raznim projektima.

”Njima je super za njihov razvoj, a nama je jako dobro jer dobijete, nevjerojatne nove ideje. Naši stručnjaci i mladi studenti- na kraju je to spoj koji stvarno treba iskoristiti. Na praksu dolazi jako puno studenata u različitim organizacijskim jedinicama”, rekla je Blagica Petrovac Šikić, direktorica ljudskih resursa u Plivi.

Na taj način tvrtke mogu prepoznati dobar kadar, a studenti se mogu upoznati s poslom i usmjeravati dalje, a vrlo često ostanu zaposleni baš u tim tvrtkama. Prema riječima Blagice Petrovac Šikić Pliva je u zadnja tri mjeseca zaposlila preko 50 ljudi, a većinom se radi o kadrovima s fakulteta.

Na fakultetu studenti stječu teoretska znanja, a ona praktična itekako su im potrebna. Upravo zbog toga neke tvrtke provode i program rotacije studenata između nekoliko odjela u tvrtki.

”Recimo marketing, pa marketing u trgovinama ili prodaja. Studenti provode određeno vrijeme u svakom od tih odjela po jasno definiranom tjednom programu i pritom stječu znanja iz svakog od tih područja, rekao je David Gal iz Nestle Adriatica.

Prema riječima studenata njima je upravo takva praksa vrlo dragocjena za prikupljanje iskustva.

”Dobijete praktična znanja, i vidite kako to izgleda u stvarnom životu, to vas pripremi na život poslije fakulteta”, kaže Filip Cindrić, predsjednik udruge eStudent.

Slično razmišljaju i drugi studenti pa im nije problem obavljati i hijerarhijski, uvjetno rečeno, najniže poslove.

”Upočetku sam počeo kao potrčko, u uredu. Vjerujem da mnogi tako počinju, međutim s vremenom ako se pokažete dobrima dobivate sve odgovornije zadatke i mnogo naučite kroz njih. Upoznajete mnoge ljude, umrežavate se, koristite znanje s fakulteta i mnogo vam to pomaže”, kaže student FER-a Luka Šilbar.

Nagrade Zlatni indeks su uručene predstavnicima poduzeća, a svakom od 56 poduzeća koja su se natjecala na ovogodišnjem 5. Zlatnom indeksu pripala je posebna zahvalnica.

Današnjoj dodjeli Zlatnoga indeksa, uz ine, nazočili su prodekan Zagrebačkoga sveučilišta Miljenko Šimpraga i Petar Mišević iz Hrvatske gospodarske komore.