Od novog Obiteljskog zakona za sada ništa, čeka se Ustavni sud

Vijesti 18. velj 201918:47 > 18:57
Borna Filic/PIXSELL (ilustracija)

Nakon što je prije gotovo godinu dana resorno ministarstvo imalo radnu verziju koja je, nakon pobune javnosti, povučena u 24 sata, iz Ministarstva obitelji nema novosti. Objašnjavaju kako čekaju da se Ustavni sud izjasni o izmjenama iz 2015., a to neće biti prije ljeta.

Oporba optužuje vladajuće da se boje vrućeg krumpira i novih svjetonazornih prijepora. Sve je izvjesnije da Vlada u ovome mandatu neće iznjedriti novi prijedlog Obiteljskog zakona.

U TNT-u N1 televizije resorna ministrica Nada Murganić pomalo je iznenadila odgovorom.

“Zakon je bio predugo na usavršavanju, usuglašavanju zbog svih tih različitih mišljenja, ako hoćete i ideoloških i sada je opet vraćen na čekanje. Ustavni sud je počeo odlučivati, pa ćemo čekati”, kazala je Murganić. Upitana znači li to da se neće ići s novim prijedlogom zakona sada, odgovorila je: “Oni su sada počeli to razmatrati, pa ćemo mi vidjeti što će oni odlučiti.”

VEZANE VIJESTI

Podsjetimo, to što je Ustavni sud sada počeo razmatrati je zakon iz 2015. godine, na koji je pristigao rekordan broj zahtjeva za ocjenom ustavnosti. Sud je čekao jer su ga posljednje dvije vlade obećale izmijeniti.

“Sada kad smo odlučili da više nećemo čekati mi smo krenuli intenzivno na tome raditi. Rade sudac izvjestitelj i nekoliko savjetnika, to je vrlo složeno, izazvalo je niz kontroverzi. Osporavano je par stotina članaka i zakon u cjelini, nadam se da ćemo to uspjeti odraditi do ljeta, odnosno do godišnjih odmora”, kaže predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Obrazovanje djece u skladu s vjerskim uvjerenjima roditelja ili ukidanje jednakosti izvanbračne i bračne zajednice – to su samo neke od tema oko kojih premijer Andrej Plenković i njegovi koalicijski partneri teško pronalaze zajednički jezik. HNS-ovci nisu još željeli govoriti na ovu temu, a ni HSLS-u baš nije bilo do priče.

“Ma ne bih ja danas o tome, vidjet ćemo kada dođe na koordinaciju, kada dobijemo informacije od ministrice pa ćemo vidjeti”, rekao je kratko predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.

Za oporbu nema dvojbe.

“To vam je isto kao Zakon o pobačaju, oni čekaju da prođu izbori. To je svjetonazorsko pitanje, sve stvari koje se njima čine potencijalno osjetljivima za njihovo biračko tijelo, oni odgađaju. Ali oni nisu Vlada samo svog biračkog tijela i trebali bi raditi za sve nas”, smatra Diana Topčić Rosenberg iz GLAS-a. 

Sonja Čikotić iz Mosta kaže: “To je nešto što se tiče svih aspekata života obitelji, važno je da se što prije na ta pitanja odgovori. Od ove Vlade nisam drugo ni očekivala, oni se bave sobom i kupovinom glasova, a za građane, koga briga za građane”

Po svemu sudeći o definiciji obitelji, razvodu, pravima izvanbračnih zajednica ipak će odlučivati neka nova vladajuća većina. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram