Tko je platio predsjedničin preventivni pregled u privatnoj poliklinici?

Vijesti 19. velj 201907:10 > 07:13
Jurica Galoic/PIXSELL (ilustracija)

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prošli petak obavila je redoviti preventivni pregled. No, mnogi su se zapitali zašto u privatnoj, umjesto u državnoj bolnici i je li pregl

Prošli tjedan predsjednica je imala zgusnut raspored. Ujutro je boravila u Istanbulu a poslijepodne u Berlinu. No ipak je uspjela ubaciti i preventivni pregled. “Nažalost imam neke genetske predispozicije, od mojih četvero baka i djedova, troje ih je umrlo od raka. Tako da ja svake godine radim magnetnu rezonanciju dojki i unutarnjih organa“, kaže Grabar-Kitarović.

Pregledana je u privatnoj poliklinici u sv. Nedelji. Bivši ministar i liječnik Mirando Mrsić kritičan je prema tom odabiru. “Pohvalno je da predsjednica ide na preventivne preglede, ali je pitanje zašto je umjesto javne zdravstvene ustanove izabrala privatnu kliniku. Pitanje je tko je to platio“, izjavio je Mrsić.

VEZANA VIJEST

Dnevnik.hr u Uredu predsjednice doznaje da se predsjednica odlučila za tu polikliniku jer je vodi liječnik koji ju je godinama liječio u javnom zdravstvu.

“Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u hrvatskoj javnosti zalaže se za preventivne zdravstvene preglede te i osobno svake godine obavlja redovite preglede. S obzirom da je dugogodišnji liječnik kod kojeg je predsjednica Grabar-Kitarović išla na preventivne preglede prim. dr. sc. Dragan Schwarz iz sustava javne zdravstvene skrbi prešao u privatne pružatelje zdravstvenih usluga, Predsjednica je ove godine preventivni pregled,magnetsku rezonancu dojki i unutarnjih organa, obavila u privatnoj poliklinici „Radiochirurgija Zagreb“. Nadalje, navedena poliklinika jedina u Hrvatskoj posjeduje uređaj najnovije generacije za navedeni pregled”, stoji u odgovoru Ureda predsjednice za Dnevnik Nove TV.

Dodaju da je pregled platila Predsjednica vlastitim sredstvima te da Ured nema saznanja o iznosu obavljene usluge.