Maletić: Sama sam incirala kandidaturu za Europski revizorski sud

Vijesti 22. velj 201919:27 > 19:36
Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Europarlamentarka Ivana Maletić (HDZ) sa zadovoljstvom je prihvatila kandidaturu za hrvatskog člana revizorskog suda Europske unije u razdoblju od 2019. do 2025. godine, s prvim radnim danom 15. srpnja.

 Na novu visoku dužnost u sustavu Europske unije, koja podrazumijeva i njezin oproštaj s Europskim parlamentom, predložila ju je Vlada na jučerašnjoj sjednici, a Maletić otkriva da je kandidaturu inicirala ona sama

“To je bila moja ideja. Kada se poveo razgovor o isteku mandata gospodinu Nevenu Matesu (aktualni hrvatski član Europskog revizorskog suda), izrazila sam interes. To je velik korak u mojoj profesionalnoj karijeri i nastavak rada na onome što me izrazito zanima”, kaže Ivana Maletić (45), ekonomska stručnjakinja s višegodišnjim iskustvom u području javnih financija, proračuna i europskih fondova.

Imajući u vidu njezinu biografiju i izbornu proceduru, kandidatura će proći glatko. Članove Europskog revizorskog suda sa sjedištem u Luksemburgu predlažu matične države članice te ih, nakon savjetovanja s Europskim parlamentom, imenuje Vijeće. Članovi se imenuju na obnovljivi mandat od šest godina, a svoju dužnost moraju obavljati potpuno neovisno i u općem interesu Europske unije.

Ivana Maletić veoma je aktivna članica Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku i zamjenska članica Odbora za proračun, Odbora za regionalni razvoj i Odbora za porezna pravila Europskog parlamenta. Radila je na politikama EU-a, na europskom semestru, bila je izvjestiteljica za program reformi, a sva ta područja obuhvaćena su opsegom posla Europskog revizorskog suda, tzv. zaštitnika financija Europske unije.

“Revizorski sud zapravo ocjenjuje učinkovitost i zakonitost namjenskog korištenja novca EU-a i to će mi dati pogled odozgo na cijeli sustav, potpuno novu perspektivu. Naravno, važno je i za Hrvatsku da ima ljude s takvim znanjima i širinom”, kaže za tportal Maletić.

VEZANE VIJESTI

Osnovna mjesečna plaća člana Europskog revizorskog suda iznosi 21.837 eura bruto, a oporezuje se po propisima EU-a. Na osnovnu plaću idu i određeni dodaci, ovisno o pojedinačnim životnim situacijama i obiteljskim okolnostima svakog člana. Ivana Maletić potvrdila je da će se u Luksemburg doseliti i njezina obitelj, a ona i suprug imaju troje djece.

Odlaskom na novu dužnost Maletić oslobađa mjesto na stranačkoj listi za euroizbore, a o svom eventualnom nasljedniku ili nasljednici ne želi spekulirati. “O imenima se uopće nije razgovaralo, tako da ne znam što će biti na kraju. Vjerujem da premijer ima neki svoj strateški plan po tom pitanju”, zaključuje.

Europski revizorski sud osnovan je radi revizije financija EU-a. Polazišne su točke za revizijske aktivnosti proračun i politike EU-a, prvenstveno u područjima vezanima uz rast i zapošljavanje, dodanu vrijednost, javne financije, okoliš i klimatske promjene. Sud provodi reviziju prihodovne i rashodovne strane proračuna EU-a.

Cilj je tog suda sastavljati kvalitetna revizijska izvješća koja su jasna, relevantna i pravovremena, koja se temelje na postojanim kriterijima i čvrstim dokazima, koja se bave pitanjima od interesa za sve dionike te se stoga smatraju važnim i utjecajnim dokumentima. Publikacije Suda uključuju godišnja izvješća, posebna godišnja izvješća, tematska izvješća, mišljenja i pisana očitovanja.

Dok se Europa suočava sa sve većim izazovima i pojačanim pritiskom na svoje javne financije, uloga Europskog revizorskog suda sve je važnija. Sud upozorava na rizike, pruža jamstva i smjernice tvorcima politika EU-a o tome kako poboljšati upravljanje javnim financijama te vodi računa o tome da građani EU-a znaju kako se troši njihov novac. Na taj način Sud doprinosi jačanju demokratskog legitimiteta i održivosti Europske unije, piše tportal.