Sabor: Ulazak Sjeverne Makedonije u NATO doprinosi efikasnosti saveza

Vijesti 28. velj 201913:11 > 13:22
/ ilustracija

Saborska rasprava o potvrđivanju Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Republike Sjeverne Makedonije u četvrtak je prošla u znaku podrške većine saborskih klubova nakani da ta zemlja postane 30. članica NATO-a, a euroatlanski prostor sigurniji i stabilniji.

“Hrvatska je oduvijek podržavala članstvo Sjeverne Makedonije u tom savezu, osobito otkada smo postali članica NATO-a”, rekla je državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko Zgombić.

Bunjac: Mi ne podupiremo ulazak Sjeverne Makedonije u NATO

Podsjetila je da trenutak potpisivanja protokola slijedi nakon povijesnog dogovora Grčke i Makedonije, te napomenula kako od 15. veljače Hrvatska koristi isključivo ime ‘Sjeverna Makedonija’.

“Sjeverna Makedonija je važan partner regionalne sigurnosti u ovom dijelu Europe. I ona doprinosi sigurnosti kroz sudjelovanje u NATO operacijama u Afganistanu, ali i u potpornim misijama NATO-a na Kosovu. Veže nas partnerstvo i prijateljski odnosi i ovom ratifikacijom doprinosimo jačanju te suradnje”, rekla je.

Branimir Bunjac (Živi zid) pozvao je državnu tajnicu da ne govori “u ime cijelog hrvatskog naroda” i pitao se zbog koje prijetnje Hrvatska mora biti u NATO-u. “U Rusiji više nema problema, a mi govorimo da nam je Rusija neprijatelj, no činjenica je da ona nikad nije napala Hrvatsku”, rekao je Bunjac.

Metelko Zgombić je upitao i na čemu temelji legitimitet tvrdnje da Hrvatska podupire ulazak Sjeverne Makedonije u NATO. “Evo, mi to ne podupiremo, a i mi smo isto Hrvatska”, rekao je Bunjac.

Zastupnici njegove stranke zamjerali su jer u Hrvatskoj, kao ni u Makedoniji, nije bio raspisan referendum o ulasku u NATO savez. Optužili su NATO savez da ubija stotine tisuća nevinih civila, a Živi Zid s tim ne želi imati veze.

“Hrvatska se kao država, a time i njezini građani, jasno odredila prema NATO-u. Ulazak Hrvatske u NATO potvrdio je i ovaj visoki dom”, uzvratila im je državna tajnica.

Klisović: NATO podržava ljevica odgovorna prema sigurnosti svojih građana i vlastite države

Bunjcu, koji je pitao i koja to ljevica može podržati NATO, odgovorio je SDP-ov Joško Klisović rekavši da to podržava ljevica koja je odgovorna prema sigurnosti svojih građana i vlastite države. “Bi li nam se dogodio rat 90-tih da smo bili članica NATO-a”, uzvratio je Klisović.

Podsjetio je kako smo s Makedonijom zajedno krenuli u euroatlanske integracije jer smo imali istu političku orijentaciju nakon raspada bivše Jugoslavije. Ulaskom sjeverne Makedonije u NATO, ustvrdio je Klisović, zatvara se još jedna praznina NATO-a u tom dijelu Europe čime će se, uvjeren je, pojačati kolektivna sigurnost svih.

HNS-ovac Stjepan Čuraj hvalio je to što Hrvatska prva ratificira protokol o pristupanju čime se etablira kao lider u regiji. Treba biti prvi i poslati jasnu podršku susjedima na njihovu europsku putu, dodao je.

“Sjeverna Makedonija će se morati prilagoditi standardima demokratskih procedura i NATO-a kako bi mogla dati svoj doprinos miru i stabilnosti, kako vlastite države tako i međunarodnog poretka”, naglasio je HDZ-ov Miroslav Tuđman.

Važno je da se sada otvore i pregovori o članstvu Sjeverne Makedonije u EU-u jer će to biti doprinos jačanju mira i blagostanja, ne samo u toj državi nego i šire, rekao je HDZ-ov Miro Kovač.

Pusić: Sjeverna Makedonija doprinosi efikasnosti NATO saveza

Vesna Pusić (GLAS) čestitala je Sjevernoj Makedoniji što je došla do točke ulaska u NATO.

“To je povijesni trenutak. Hrvatska je od početka smatrala kako je toj zemlji mjesto pod sigurnosnim kišobranom NATO-a. To ne samo da doprinosi sigurnosti te zemlje već i Sjeverna Makedonija doprinosi efikasnosti tog saveza”, rekla je Pusić.

Tomislav Žagar (Klub nezavisnih zastupnika) istaknuo je napore Sjeverne Makedonije na putu u NATO, te je podsjetio kako su morali prihvatiti i kompromisno rješenje oko promjene imena svoje zemlje.

Mostov Miro Bulj aktualizirao je pitanje nabavke borbenih zrakoplova.

“Nakon 10 godina u NATO-u gdje su ti partneri i koliko je zakazalo vaše ministarstvo po pitanju kupnje aviona”, pitao je.

Partnerstvo u NATO-u ne znači nužno omogućavanja lakše ili teže nabavke aviona već omogućava suradnju koja će u konačnici rezultirati nabavkom odgovarajućih aviona za Hrvatsku, odgovorila je državna tajnica.

Početak rasprave obilježilo je petominutno kašnjenje državne tajnice Metelko Zgombić u sabornicu, zbog čega je zaradila opomenu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.