"Murganić nije dorasla funkciji koju obnaša, nije nemoguće da odstupi iz Vlade"

Vijesti 03. ožu 201909:31 > 09:34
N1

Novinarka Hine, Sandra Bartolović, te Dražen Ćurić s portala Teleskop.hr gostovali su u Točki na tjedan.

Komentirali su obiteljsko nasilje na otoku Pagu, kao i to slijedi li ostavka ministrice te može li se ona izuzeti od političke odgovornosti.

VEZANE VIJESTI

 “U ovom trenutku i u ovom slučaju ne, jer vidimo da sustav nije funkcionirao. Ovo što se dogodilo nije iznenada, Centar za socijalnu skrb je to znao, postojala je i sudska presuda. Sustav je znao, postojale su informacije, ali nije reagirao. Ako sada ministrica utvrdi da su napravljeni veliki propusti, onda je problem s ministricom, što nije provela potrebne promjene da se sustav unaprijedi”, rekao je Ćurić.

“Jasno da ovdje nema nikakve osobne odgovornosti za taj monstruozni zločin na Pagu, ali apsolutno postoji odgovornost za uređenje sustava. Ovo nije izolirani slučaj, ovo je cijeli niz neriješenih slučajeva. Ja mislim da gospođa ministrica nije dorasla funkciji koju obnaša ili naprosto nije svjesna što je uloga nje kao ministrice, jer bi trebala snositi odgovornost i biti upoznata s vertikalom sustava kojim upravlja. Ima rupa na raznim razinama, a ona se konstantno brani istom izjavom, istom tezom. Mislim da ministrica sama neće podnijeti ostavku, iako je priznala odgovornost za sustav, ali nije nemoguće kroz dogledno vrijeme da podnese ostavku iz nekih razloga, jer znamo da Plenković reagira na bilo javnosti. Nije nemoguće da ministrica odstupi, pogotovo zato što mu ona nije stranački jaka osoba niti mu je stranački bitna osoba. Ja ne bih isključila tu mogućnost da ona u konačnici napusti Vladu”, rekla je Bartolović.

Premijer je upitao otkud uopće ideja da bi ministrica trebala dati ostavku, dok predsjednica smatra da sustav treba rješavati od dna prema vrhu. “Promašena je argumentacija predsjednice da sustav treba rješavati od dna. Dno ne upravlja”, rekla je Bartolović.

Gosti u studiju Nataše Božić komentirali su i ulogu medija u cijelom slučaju.

“Treba pisati, ali bez otkrivanja identiteta, jer već objavljivanje imena oca znači otkrivanje identiteta. Mislim da mi kao mediji nismo imali najčasniju ulogu u svemu tome, o zločinu da, o konzekvencama da, ali djecu smo trebali zaštititi”, rekla je Bartolović.

“Mislim da se taj strašni zločin koristio kao dobra roba kojom možemo postići veću gledanost, čitanost, klikanost”, rekao je Ćurić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.