Dužnici u "švicarcima" u dilemi. Tužiti za preplaćene kamate ili ne?

Vijesti 05. ožu 201908:36 > 08:51
N1

Saborski zastupnik SNAGA-e i član udruge Franak pojasnio je zbog čega se toliko nestrpljivo čeka odluka Vrhovnog suda na osnovu koje bi oko 120.000 ljudi moglo odlučiti hoće li tužiti banke za preplaćene kamate.

Pojašnjava da ako presuda o ništetnosti konvertiranog kredita postane pravomoćna to znači da kredita više nema.

“Mislim da su šanse  50/50 jer ovisi o sudovima, ali pravo je jasno. Dva elementa – cijena i klauzula su ništetni, međutim dok ne odluči Vrhovni sud ne mogu znati”, kaže Aleksić i pojašnjava da postoje pravomoćne presude za valutu i kamatu, ali ne za ništetan ugovor. “To je nova bitka koja se otvara.”

Na grafikonu možete vidjeti razliku što se dobija konverzijom, a što s presudom o ništetnosti. To je, kaže Aleksić, dokaz da konverzija ne drži vodu i nije u skladu s pravom Europske unije. Za ništetnost, za razliku od kolektivne tužbe za valutu i kamatu, mora svatko ponaosob tužiti.

N1

Aleksić pojašnjava da do 12.6.2019. moraju tužiti svi koji žele preplaćene kamate.

“Ako Vrhovni sud ne donese odluku do zastare onda svaki dužnik mora riskirati i odlučiti hoće li pokrenuti tužbu. Ja bih riskirao. Ako sud donese nepovoljnu odluku onda u tom trenutku oni koji su konvertirali kredite ne bi imali pravo na preplaćene iznose, ali kraj je tek na Europskom sudu za ljudska prava. Tamo sam gotovo siguran da bismo dobili spor jer je pravo EU jasno.”, kaže Aleksić.

VEZANE VIJESTI

Nije zabrinut za banke. Kaže kako su 2015. u vrijeme konverzije banke bile na pozitivnoj nuli, a nakon toga iz godine u godinu im raste dobit. “Smanjio se udio loših kredita i počeli su normalno poslovati. Kada vrate još 10 milijardi kuna onda će gospodarstvo živnuti”, uvjeren je Aleksić. 

Istaknuo je i da su u Hrvatskoj pale kamate na kredite, ali su one i dalje od 100 do 200 posto veće u odnosu na primjerice Njemačku, Italiju, Sloveniju. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram