VE uoči Dana žena poziva na nastavak borbe za ratifikaciju Istanbulske

Vijesti 07. ožu 201907:55 > 08:08
Pixabay (ilustracija)

Glavni tajnik Vijeća Europe (VE) Thorbjørn Jagland poručio je u povodu Međunarodnog dana žena da se ostvaruju važni ciljevi u pogledu okončanje nasilja nad ženama, ali je potrebno učiniti još i više. Hrvatska je pritom dobila pohvalu za ratifikaciju Istanbulske konvencije.

“Ostvarujemo važne ciljeve glede okončanje nasilja nad ženama, ali potrebno je još više”, kazao je Jagland.

“Još otkako je potpisana u Istanbulu 2011., Konvencija Vijeća Europe (VE) o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, pokazala se učinkovitim i priznatim međunarodnim pravnim instrumentom”, rekao je Jagland.

Podsjetio je da konvencija zahtijeva kriminalizaciju i zakonsko sankcioniranje različitih oblika nasilja nad ženama, uključujući nasilje u obitelji, uhođenje, spolno uznemiravanje i psihičko nasilje.

Međutim, još uvijek ima problema s njezinom ratifikacijom u nekim zemljama.

“U nekim slučajevima, kao što je Bugarska, ratifikacija je blokirana zbog zabrinutosti i pogrešnog shvaćanja pojma ‘rod’. Vjerujem da se takve pogrešne interpretacije mogu razjasniti ako se pruže točne informacije i ako postoji politička volja da se to učini, kao što je na primjer u Hrvatskoj, koja je ratificirala Istanbulsku konvenciju u lipnju prošle godine”, kazao je.

VEZANE VIJESTI

Azerbajdžan i Rusija još nisu potpisale Istanbulsku konvenciju. Jedanaest zemalja članica VE – Armenija, Bugarska, Češka, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Mađarska, Moldavija, Slovačka, Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo – potpisale su dokument, ali ga još nisu ratificirale.

Po Jaglandovim riječima, nadgledanje zemalja koje su ratificirale konvenciju važno je za osiguravanje poštivanja smjernica konvencije.

“Naša skupina stručnjaka za akciju protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (GREVIO) redovito provjerava kako se zemlje članice pridržavaju zahtjeva konvencije. Tako jačamo suradnju s državama članicama i identificiramo područja u kojima je potrebno poboljšanje.”

Tako je, na primjer, GREVIO priznao napredak u Portugalu koji je razvio sveobuhvatne politike i preventivne mjere posebice kako bi promovirao rodnu jednakost i borbu protiv rodnih stereotipa.

U Švedskoj je GREVIO istaknuo niz mjera usvojenih tijekom zadnjih 40 godina koje jasno pokazuju njihovu predanost sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama.

“Usprkos tom napretku ne možemo biti zadovoljni”, istaknuo je Jagland.

“Moramo se nastaviti boriti za ratifikaciju u svim zemljama članicama Vijeća Europe jer se ženama i djevojčicama ne smije uskratiti njihovo temeljno ljudsko pravo: život bez nasilja”, istaknuo je.

Na kraju je pozvao sve države članice VE-a da bez odgode ratificiraju Istanbulsku konvenciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.