Rijeka: Potvrđeno da su u ručku učenika bile ličinke kuhinjskog moljca

Vijesti 07. ožu 201916:22 > 16:29
Davorin Visnjic/PIXSELL ilustracija

Cjelovitom analizom uzoraka hrane koja je poslužena za ručak učenicima u produženom boravku Osnovne škole "Dolac" u Rijeci u ponedjeljak potvrđeno je da su u njoj bile ličinke kuhinjskog moljca, rekao je za Hinu u četvrtak voditelj Epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević.

Analizom je utvrđeno da u hrani nije bilo patogenih bakterija pa nije bila opasna za zdravlje, rekao je Rončević. No, istaknuo je, “takva hrana je u svakom slučaju bila neprikladna”. Dodao je da su ličinke vjerojatno bile u namirnicama, grahu, ječmu ili brašnu.

VEZANA VIJEST

Dijana Nobilo, voditeljica riječke Poslovne jedinice tvrtke Blato 1902., koja je pripremila i dostavila spornu hranu u školu, istaknula je da su obaviješteni da je analizom NZJZ-a potvrđeno da je hrana bila mikrobiološki ispravna te da nije bila opasna za zdravlje. Najavila je da će se u toj tvrtki provesti detaljna analiza zdravstvene ispravnosti namirnica koje dobivaju od proizvođača. Po njezinim riječima, hranu dostavljaju u desetak riječkih škola.

Po informacijama roditelja djece iz Osnovne škole “Dolac”, u središtu Rijeke, ličinke su bile u maneštri od ječma i graha te suhog mesa. Ručak je prekinut čim su primijećene ličinke, ali su neka djeca već pojela dio obroka. Neki su roditelji tvrdili da su im se djeca nakon dolaska kući žalila na bolove u trbuhu i da su povraćala.

Revoltirani roditelji požalili su se novinarima da i inače hrana koju djeca dobivaju u školi nije odgovarajuće kvalitete. Roditelji učenika poslali su školi dopis u kojemu traže da se odmah raskine suradnja s tvrtkom Blato 1902. i dostava hrane. “Ako to ne učinite, kontaktirat ćemo državnu inspekciju i zatražiti uvid u poslovanje i uvjete rada te tvrtke”, stoji u dopisu roditelja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram