Anka Mrak Taritaš komentirala kaznu Povjerenstva za sukob interesa

Vijesti 08. ožu 201912:50 > 12:53
(ilustracija)

Predsjednica GLAS-a i bivša ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš izjavila je Hini da je povreda koju je utvrdilo Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa vezano uz nesklad njezine prijavljene i utvrđene imovine formalne prirode, te da će poštovati odluku Povjerenstva.

“Smisao Zakona o sprječavanju sukoba interesa je da spriječi dužnosnike da za mandata steknu neku nepripadajuću korist, a u mom se slučaju to nije dogodilo”, rekla je Mrak Taritaš.

VEZANA VIJEST

Napomenula je kako je sva imovina s kojom je ušla u mandat 2012. ostala nepromijenjena.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je u petak Mrak Taritaš s 3000 kuna jer je u imovinskoj kartici za 2015. propustila prijaviti stan i garažu u Posavskoj ulici u Zagrebu.

Dužnosnica je stan u Posavskoj ulici u Zagrebu od 73 kvadratna metra i garažu kupila zajedno sa starijim sinom 2006., prije stupanja na dužnost, a svoj suvlasnički dio mu je darovala 2010. godine.

Nakon što se stariji sin oženio i zajedno sa suprugom dobio novi stan, darovao je majci te nekretnine u Posavskoj krajem 2015. dok je bila ministrica, a ona je te nekretnine nakon mjesec i pol dana darovala mlađem sinu u siječnju 2016.

Bivša ministrica je bila dužna u imovinskom kartici prijaviti da je stekla vlasništvo nad njima, iako je bila prethodni vlasnik.

Izrečena sankcija ovisila je o tome što je nekretnina s garažom u Posavskoj već bila obiteljsko vlasništvo.

Mrak Taritaš je prijavljena u još jednom slučaju jer je samu sebe imenovala predsjednicom ispitnog povjerenstva za polaganje stručnog ispita, i za to u četiri godine dobila 40.000 kuna, što nije prijavila u imovinskom kartici. U tom slučaju povjerenstvo tek treba odlučiti hoće li pokrenuti postupak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.