Povjerenstvo kaznilo Sinčića: To je cjepidlačenje, birokracija ima kameno srce

Vijesti 14. ožu 201908:15 > 12:07
N1

Danas se održava sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Na dnevnom redu je slučaj Ivana Vilibora Sinčića koji kaže da je riječ o 'mrcvarenju oko zareza u imovinskoj kartici'.

Odluke će donijeti, između ostalih, u predmetu koji je pokrenut protiv predsjednika Živog zida Ivana Vilibora Sinčića zbog propusta u ispunjavanju imovinske kartice i to zbog nesklada u imovinskoj kartici vezano bankovni kredit za kupnju kuće u Zagrebu.

Sinčić: Napravio sam sve u interesu transparentnosti

Kada je Povjerenstvo utvrdilo nesklad tražili su očitovanje od zastupnika Sinčića. Povjerenstvo ističe da se očitovao da je kuću kupio uz kredit od 515.000 kuna, 60.000 kuna mu je dala obitelj, a 16.000 kuna je prikupio iz vlastitih sredstava od plaće. Imovinsku karticu je u međuvremenu ispravio. 

“Napravio sam apsolutno sve što sam smatrao da je u interesu transparentnosti. Što se tiče dokumentacije poslao sam sve, možda i neke intimne stvari koje nisu bile potrebne. Nisam u trenutku ispunjavanja kartice znao koliko će Porezna procijeniti nekretninu jer je ta procjena došla tek tri mjeseca nakon kupoprodaje”, rekao je Sinčić pred Povjerenstvom.

Upute nedovoljno precizne

Kaže da je prva procjena o vrijednosti nekretnine netočna jer su neke stvari otkrili tek kad su krenuli obnavljati kuću. Navodi primjer dimnjaka i sustava odvodnje koji su morali popravljati. Kaže da upute za ispunjavanje imovinske kartice nisu dovoljno precizne da se može točno zaključiti što se traži.

Misli da dužnosnici ne bi trebali biti odgovorni zbog nejasnih uputa nego da odgovornost mora biti podijeljena. Smatra da je pošteno naveo vrijednost nekretnine. Ako Povjerenstvo želi naručit će novu procjenu.

Prijedložena mala kazna jer je surađivao s Povjerenstvom

Povjerenstvo je predložilo da se Sinčića kazni sa 3.000 kune, zbog netočnosti pri ispunjavanju imovinske kartice.

“Ovo je cjepidlačenje, mrcvarenje oko zareza u imovinskoj kartici”, kazao je Sinčić za N1. ”Birokracija ima kameno srce”, dodao je.