Policija nedosljedno postupa oko ustaškog pozdrava 'Za dom spremni'

Vijesti 15. ožu 201908:38 > 08:57
N1

Gošća Novog dana bila je pučka pravobraniteljica Lora Vidović. Komentirala je važnost građanskog nadzora policije, ali i brojne druge aktualnosti iz njezinog djelokruga rada.

“Kako je sada predviđeno građanski nadzor bi se stavio pod kontrolu MUP-a. Već sada postoji unutarnji nadzor koji 10 posto prijava ocijeni opravdanima. Kada je bio građanski nadzor 2014. prihvaćenih prijava bilo je 20 posto,” kaže Vidović.

Ističe da je Vijeće za građanski nadzor obavještajnih službi dobar primjer kako uspostaviti kvalitetan nadzor.

VEZANE VIJESTI

Kaže i kako se na primjeru Đurđice Klancir vidi zašto je važno imati Vijeće za građanski nadzor. “Ona je podnijela pritužbu, čekamo odgovore MUP-a i moramo poštovati integritet procesa. Postavili smo pitanje koja je pravna osnova njihova postupanja, je li poštovano načelo razmjernosti i na ta pitanja očekujemo odgovore”, kaže pravobraniteljica.

Nije htjela komentirati sukob hrvatske i austrijske crkve oko Bleiburga. Kada je riječ o isticanju ustaškog znakovlja kaže da policija ima jednu praksu, a prekršajni sud drugu. “Simboli NDH su protuustavni, kao i “Za dom spremni” prema mišljenju Visokog prekršajnog suda”, ističe Vidović.

“Vijeće za prošlost je donijelo preporuke prije godinu dana, ali do sada nitko nije napravio ništa po pitanju implementacije preporuka. Sada svaki put treba pokretati prekršajne postupke kod isticanja simbola NDH”, smatra pravobraniteljica.

#related-news_0

Nije dobila odgovor je li policija postupala nakon Thompsonovog uzvikivanja Za dom na koncertu pa su policiji poslali požurnicu. Na ovom primjeru vidi nedosljednost i nejednakost pri postupanju “jer policija primjerice nije procesuirala Thompsona, ali jest mladića koji je nosio majicu s natpisom “Za dom spremni”.

Pravobraniteljica istražuje i okolnosti smrti dječaka Gabrijela iz Metkovića. “Ovo je primjer u kojem se može na konkretnom slučaju sagledati što se dogodilo da se ne bi ponovilo. U ovom slučaju nije do kraja jasno je li do smrtnog ishoda došlo propustom liječnika ili zato što ordinacije i Dom zdravlja nisu opremljeni kako treba ili se radi o kombinaciji uzroka. Važno je da javnost ne dobije dojam da se zataškava nečija odgovornost. Nemamo informacije je li pokrenut kazneni postupak, ali nema razloga da ne postupaju druga tijela poput Hrvatske liječničke komore, Komore medicinskih sestara itd.”

Pravobraniteljica je i osvanula na naslovnici jednog tjednika pod naslovom “Jahačica velikosrpske agresije”. “Nije me ta naslovnica uznemirila ili uzrujala. Ne pridajem joj važnost, toliko je nebitna i nerelevantna da se nemam potrebe opravdavati. Radim svoj posao, radit ću ga i dalje i ono što mi je najvažnije da se u Hrvatskoj poštuju ustavne vrijednosti i da budemo država jednakih građana”, zaključila je pravobraniteljica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.