Objavljeno referendumsko pitanje i datum početka prikupljanja potpisa!

Vijesti 18. ožu 201907:23 > 10:08
Marko Lukunic/PIXSELL

Čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) i Matice hrvatskih sindikata (MHS) predstavli su Sporazum o udruživanju za prikupljanje potpisa za referendum.

Sve je spremno, poručili su iz Inicijative 67 je previše, za prikupljanje potpisa za novi referendum. Protive se odlasku u mirovinu sa 67 godina. Mladen Novosel, Krešimir Sever i Vilim Ribić predstavili su razloge pokretanja incijative.

Referendumsko pitanje

Prema novom zakonu, u starosnu mirovinu odlazit će se sa 67 godina od 2028. godine, a sindikati traže da se dobna granica uopće ne podiže sa sadašnjih 65 godina života.

Oglas kojim inicijativa „67 je previše“ kreće u kampanju za privlačenje objavljen je u današnjem tiskanom izdanju Novog lista.

27. travnja kreće prikupljanje potpisa, najavio je Krešimir Sever. “Jeste li za to da se na referendumu donese sljedeći Zakon o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju”, glasi osnovno pitanje referendumske inicijative. 

Nako toga se taksativno navodi tekst osam zakonskih članaka, odnosno prijedloga izmjena postojećih zakonskih odrebi.

Sindikati tako traže da se zakonom utvrdi pravo na odlazak u mirovinu s navršenih 65 godina života i 15 godina staža. Na prijevremenu mirovinu osiguranik bi ostvario pravo kada navrši 60 godina života i 35 godina mirovinskog staža.

N1

“Mi smo se jasno obvezali prema svima da sva obećanja ispunjavamo, za razliku od vlasti. Tako i ova vlast nije spominjala promjene mirovinskog sustava dok nisu došli na vlast”, kaže Sever.

Dodaje da su se oko referendumske inicijative strpili dok nije izglasan novi zakon.

“Jasno je da se u Hrvatskoj ne može raditi do 67., jasno je da je penalizacija za prijevremeni odlazak u mirovinu previsoka. U Hrvatskoj se živi kraće nego u EU, nama nedostaje više od tri godine u procesu doživljavanja EU prosjeka. Mi smo bolesna, izrađena siromašna nacija u kojoj se ljude tjera da rade do iznemoglosti pa će im se onda omogućiti da rade 4 sata i kada odu u mirovinu”, rekao je Sever

Ističe kako idu svim silama i svom snagom u prikupljanje potpisa građana. U prikupljanje potpisa kreću 27. travnja. po cijeloj Hrvatskoj. Traže i očekuju široku potporu.

“Ovo je akcija za opće dobro i javno dobro svih građana. Pozivamo sve da nam se priključe neovisno s koje strane. Uvjereni smo u uspjeh”, zaključio je Sever.

U mirovinu sa 65 godina

Osim zadržavanja aktualne dobne granice za starosnu mirovinu, sindikati traže i blaže kažnjavanje radnika koji odlaze u prijevremenu mirovinu. Od ove godine svi oni koji odlaze ranije u mirovinu linearno se kažnjavaju trajnim smanjenjem mirovine za 0,3 posto, odnosno maksimalnih 18 posto za pet godina ranijeg umirovljenja. Inicijativa „67 je previše“, traži smanjenje postotka trajnog smanjenja mirovine na 0,2 posto za svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu. To znači da bi radniku koji u mirovinu ode pet godina prije no što ostvari uvjete za punu starosnu mirovinu, mirovina trajno bila umanjena za 12 posto (umjesto sadašnjih 18 posto).

Marko Lukunic/PIXSELL

Dosta će truda sindikati trebati uložiti da biračima objasne zbog čega bi trebali potpisati njihovu referendumsku inicijativu, piše Faktograf. Naime, kompleksnost samog mirovinskog zakona i traženih izmjena teško je sažeti u jednostavno pitanje kojim se traži potpora najmanje 400 tisuća birača čije potpise na referendumsku inicijativu treba prikupiti u dva tjedna. Postaviti samo pitanje jesu li birači za to da se u Hrvatskoj do daljnjeg u mirovinu odlazi s napunjenih 65 godina života te da se smanji penalizacija prijevremenog umirovljenja ne bi bilo dovoljno jasno bez iznošenja konkretnih članaka zakona koje treba mijenjati, tim više jer žene još uvijek odlaze u punu mirovinu i prije napunjenih 65 godina života, za razliku od muškaraca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.