Oporba: Šteta što nije legalizirana proizvodnja marihuane u medicinske svrhe

Vijesti 20. ožu 201921:36 > 21:38
Ilustracija

Saborska oporba pozdravila je u srijedu iskorak koji je napravila Vlada kad je riječ o mogućnosti upotrebe cijele biljke industrijske konoplje, no izrazila je žaljenje što nije legalizirana proizvodnja konoplje, odnosno marihuane, u medicinske svrhe.

Nismo ugradili odredbe o uzgoju medicinskog kanabisa isključivo iz sigurnosnih razloga, ali da smo to i učinili uzgajao bi se u zatvorenim, laboratorijskim uvjetima, poručio je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić u raspravi o izmjenama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

Odgovorio je time SDP-ovu Saši Đujiću koji se legalizaciji nadao nakon što je predsjednica Republike pomilovala Huanita Luksetića koji je proizvodio marihuanu u medicinske svrhe.

Medicinski kanabis – preskup

Izmjenama zakona, objasnio je Dulibić, omogućava se korištenje cijele biljke industrijske konoplje u proizvodnji, a ne samo sjemenki kao do sada.

Zastupnici upozoravaju i kako je pacijentima, kojima je medicinski kanabis potreban, on nedostupan, jer mu je cijena previsoka. Uz to, mali je broj liječnika koji ga imaju pravo propisivati.

Dva pripravka dostupna u ljekarnama ne zadovoljavaju potrebe pacijenata, ističe Željko Jovanović (SDP). Država je tobože omogućila bolesnima da se liječe konopljom, a zapravo nije, jer joj je cijena u ljekarnama ‘ko svetog Petra kajgana’, dodaje Ivan Pernar (Živi zid).

“Što se tiče nabavke tvari u ljekarnama, naručili smo dodatne količine, stižu kroz mjesec dana i bit će dvostruko jeftinije nego do sada”, uvjerava Dulibić koji kaže i da Povjerenstvo za medicinski kanabis radi te da će donijeti odgovarajuće preporuke.

Legalizacija marihuane u rekreativne svrhe

Davor Bernardić (SDP) ponovio je prijedlog o potpunoj legalizaciji marihuane u rekreativne svrhe. “Legalizacijom i liberalizacijom pod kontrolom države ostvarili bi dodatni rast i prihode koje bi mogli usmjeravati u otvaranje novih radnih mjesta, rezultat legalizacije kanabisa bio bi dodatni razvoj turističkog sektora, rast poljoprivredne proizvodnje i BDP-a”, kaže.

Drugačiji pogled od Bernardića ima HDZ-ov Ivan Ćelić koji nije pristalica teorije kako bi Hrvatska bila atraktivnija turistička destinacija ako bi omogućili konzumaciju kanabisa, a poprilično je oprezan i u pogledu tvrdnji o gospodarskom procvatu. Vidjeli smo lani situaciju na Zrću, tamo gdje je liberalnija konzumacija bilo kojih ilegalnih psihoaktivnih supstanci, tamo dobivate narkoscenu iz ostalih zemalja, upozorio je Ćelić.

Zakon ide u dobrom smjeru, konačno će i naši poljoprivrednici, poput europskih kolega, moći koristiti cijelu stabljiku industrijske konoplje, ne samo deset posto kao sada, kaže Marija Puh (SriS), pa poručuje kako ne bi željela da kod medicinske konoplje kasnimo za EU nekoliko godina, kao i kod industrijske.

Predlaže amandman po kojem bi se odobrenje za uzgoj medicinske konoplje izdavalo pravnim osobama koje za to imaju dozvolu Agencije za lijekove za proizvodnju gotovog lijeka i tvari koja se ne smatra narkotikom.

Zbog činjenice da se o njima nije očitovao nadležni odbor, Sabor u srijedu nije raspravio izmjene Zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija. Učinit će to kad se steknu uvjeti, najavio je potpredsjednik Sabora Milijan Brkić (HDZ).

To nije učinjeno jer poslovnički nije jasno koji je odbor nadležan za zakon, rekao je Gordan Maras (SDP), najavivši da će kao predsjednik Odbora za rad i mirovinski sustav tražiti od Odbora za Ustav da protumači koji je odbor matični.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram