Rade je zatvorio Uljanik. Drže se taj var i Rade, ali jedva

Vijesti 22. ožu 201917:20 > 18:37
N1

Radnici Uljanika od jučer su u štrajku. Zavarili su dva od tri ulaza u brodogradilište i ne puštaju radnike kooperante unutra.

Ulaze je zavario Rade Stanković. “Osjećam se strašno, samo ne želim to niti pokazati sve. Ono što osjećam unutra to neću nikad pokazati, mogu samo vidjet prkos i inat, drugo ništa više”, priča Rade.

Svi znaju za glavni ulaz, ali na onom s Bulevara je veća gužva. Pokušavali su danas ući kooperanti, ali im štrajkaši ne daju. Stari borci, pokralo im firmu, ali oni su tu, na braniku.

“Ča bite vi delali da vam vaša firma ne daje lovu, ja ne znam ča bite delali?”, pita se brodostolar Nevio Butković. Kaže da je bio na prvoj liniji obrane u Domovinskom ratu pa će sada braniti i Uljanik.

Štrajkaši su danas pisali i državnom vrhu i zatražili da se što prije donese odluka o Uljaniku. Pozvali su predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da ih posjeti. 

“Želimo se zahvaliti predsjednici države što je ona na kraju stala ipak iza Uljanika, nas je podržala, što je podržala rektrukturiranje, međutim pozivamo je ovamo, da svojim prisustvom nas podrži”, rekao je Boris Cerovac, predsjednik Štrajkaškog odbora Uljanika.

Ako i dođe, doći će na posljednju pomast, tvrde upućeni, jer Uljanik je na samrti.

“To je samo politička odluka, to jednostavno nije ekonomska računica i to može netko na političkoj razini donijeti takvu odluku što će napraviti s Uljanikom, jer Uljanik je pojeo svoju supstancu, jer Uljanik je u zadnjih 5 godina inkasirao 3 milijarde kuna gubitaka, znači gubitak je pojeo cijelu imovinu društva i Uljanik trenutno raspolaže s kapitalom koji je negativan”, upozorava Paulo Gregorović, dopisnik Deutche Wellea.

Štrajk i neizvjesnost u Uljaniku se nastavlja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram