Ministrica Pejčinović Burić na Svjetskom skupu žena o ženama kao faktoru mira

Vijesti 24. ožu 201910:40 > 10:45
John MACDOUGALL / AFP

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, u sklopu radnog posjeta Japanu, sudjelovala je od 22. do 24. ožujka u Tokiju na konferenciji Svjetskog skupa žena, priopćeno je iz MVEP-a.

Konferencije Svjetskog skupa žena organiziraju se pod službenim pokroviteljstvom Japana, a glavna tema ove godine bila je “Različitost – budućnost kakvoj težimo”.

Cilj inicijative je povezivanje žena koje su na čelu država, vlada, ministarstava te vodećim položajima u korporativnom sektoru u kontekstu osnaživanja uloge žena u društvu. Glavni gost ovogodišnje konferencije bila je Malala Yousafzai, dobitnica Nobelove nagrade za mir za 2014. godine te visoka povjerenica za ljudska prava UN Michelle Bachelet Jeria.

Ministrica Marija Pejčinović Burić sudjelovala je na panelu posvećenom važnosti zastupljenosti različitosti u medijima te na zaključnom panelu konferencije. Na prvom panelu osvrnula se na ulogu medija u oblikovanju i mijenjanju stereotipa o ulozi žena u društvu te globalne trendove. Ministrica je istaknula važnost utjecaja medija na položaj žena u društvu i probleme s kojima se suočavaju žene u medijskom prostoru.

Na zaključnom panelu ministrica Pejčinović Burić je govorila o važnosti podizanja svjesti o ravnopravnoj ulozi žena i muškaraca te osnaživanju žena kao faktora u izgradnji mira i rješavanju sukoba.

U uvodnom dijelu konferencije održan je susret i s predsjednikom Vlade Japana Shinzom Abeom kojem je ponovljen poziv predsjednika Vlade Republike Hrvatske u bilateralni posjet. U sklopu konferencije održan je i radni sastanak ministrica vanjskih poslova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram