Komadina: Žao mi je što je Varga napustio stranku

Vijesti 25. ožu 201912:41 > 12:46
Izvor: (ilustracija)

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je u ponedjeljak kako ne želi vjerovati da bi se šutnjom administracije i nečinjenjem u brodogradilištima "3. maj" i Uljaniku mogao dogoditi stečaj te kako se nada da ova Vlada neće biti grobar hrvatske brodogradnje.

Komadina je to rekao najavljujući na redovitoj konferenciji za novinare sljedeću sjednicu Županijske skupštine na kojoj će se, među ostalim, razmatrati prijedlog za povećanje cenzusa za pomoć djeci radnika “3. maja” i ostalih koji rade a ne primaju plaću. Podsjećajući da će danas u Rijeci, zbog stranačkih obveza, boraviti premijer Andrej Plenković, Komadina je rekao kako vjeruje da će razgovarati i o brodogradnji i o sudbini “3. maja”.

Komadina smatra da je upitno je li najbolje rješenje restrukturiranje, koje se oteže. Istaknuo je da postoji i međuvarijanta – da se odobri još jedan, tzv. spasilački kredit, kojim bi se deblokirala oba brodogradilišta, kupilo novo vrijeme za pregovore, dovršili određeni brodovi i tvrtke pripremile za preuzimanje od strateških partnera. “U ovom trenutku stečaj bez pripreme ne bi bio rješenje, bojim se da bi mogao završiti likvidacijom”, istaknuo je.

U vezi s izborom novog predsjednika Uprave Ekoplusa, koji upravlja Županijskim centrom za gospodarenje otpadom Marišćinom, župan je novinarima odgovorio da su prispjele dvije pravovaljane molbe, da očekuje zapisnik povjerenstva, nakon čega će se o tome očitovati Skupština Ekoplusa.

Na pitanje kako komentira odlazak Siniše Varge iz SDP-a, koji je nakon toga glasovao za HDZ-ov zakon, Komadina je rekao kako nije znao da je tako glasovao. “Nisam pobornik osipanja naše stranke i mislim da se za svoje ideje, ideale i vrijednosna načela treba boriti u okvirima stranke koja programski zastupa tu orijentaciju. Žao mi je da je kolega Varga napustio stranku, kao što mi je žao za svakoga koji nas je napustio, ali vjerujem da će s vremenom oni pokazati razloge zašto su to učinili. Mislim da nije dobro da se osobni animoziteti prelamaju na tome jesi li pripadnik određene političke opcije ili nisi, a meni se čini da tu ima dosta osobnosti, često i taština i nekakvih razmirica iz prošlosti”, rekao je Komadina.

Župan Komadina poželio je dobrodošlicu Porinu, a predstavnici organizatora dodjele te nagrade za 2019. pozvali su sve da dodjelu nagrade 29. ožujka u dvorani Centra “Zamet” prate u izravnom prijenosu HRT-a. Dražen Baljak iz Upravnog odbora Porina rekao je da se Porin vraća u Rijeku koja će biti Europska prijestolnica kulture 2020. Istaknuo je dobru suradnju sa županijom i Turističkom zajednicom Kvarnera, koje su za Porin izdvojile po 75.000 kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.