"Airbus A320 je najsigurniji avion kratkog dometa u svijetu"

Vijesti 24. ožu 201521:10 > 21:12
N1

Gost N1 večeras je bio gospodin Srećko Šimunović, bivši direktor naše zrakoplovne kompanije Croatia Airlinesa.

“Najprije želim izraziti sućut svima koji su pogođeni ovom tragedijom, njima večeras nije lako. Airbus 320 je nazvan “working horse”, u konfiguraciji u kojoj je danas letio smatra se najsigurnijim zrakoplovom kratkog dometa u svijetu, što potvrđuju u statistike. U 2014. godini emitirano je više od milijardu sjedala. Pročitao sam danas statistiku koja kaže da na milijun letova Airbusa A320, bilo je 0,08 posto nesreća”

Objasnio je da je to radni zrakoplov te da je to sjajan zrakoplov. “Airbus 320 je jedini zrakoplov koji se ponovno proizvodi. Airbus se vraća ponovnoj proizvodnji upravo zbog svojih karakteristika”, objasnio je Šimunović za N1.

Govoreći o starosti zrakoplova, kazao je da je ovaj zrakoplov stupio u flotu 1991. godine. 1997. godine je kratko bio u Germanwingsu, potom je prešao u Lufthansu, a u Germanwings se vratio 2014. godine, objasnio je Šimunović.

Kazao je da se, s obzirom na vremenske prilike, nije moglo očekivati da će se dogoditi ovakva tragedija, ali nije htio previše komentirati jer, kako kaže, sve što bi rekao bilo bi na razini špekulacija.