Balenović: Josipović je zviždače koristio u revijalne svrhe

Vijesti 25. ožu 201508:57 > 08:57
N1

Gošća Novog dana jutros je bila Vesna Balenović koju je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izabrala da obnaša dužnost povjerenice za zviždače.

Je li vas iznenadilo imenovanje za povjerenicu za zviždače u Uredu predsjednika? Što će biti vaš posao?

Moj posao će biti težak. Imat ćemo jako puno posla. Nije me iznenadilo imenovanje. Vi ste jako dobro upoznati da sam stalno u medijima i da sam dosad vratila 150 ljudi na posao. Imenovanje na ovu poziciju jako puno znači jer smo dobili podršku s predsjedničkog nivoa.

Kakvu ćete logistiku imati i hoćete li moći konkretnije pomagati ljudima koji ostaju bez posla?

Bit će lakše. Povjerenik neće obrađivati kaznene prijave. Zna se red u državi za to su zaduženi DORH, policija i USKOK. Oni dobivaju kaznene prijave kada se zviždača maltretitra. Zviždač nikad ne smije dobiti otkaz. Kada to maltretiranje prijeđe granice onda povjerenik razgovara s DORH-om i USKOK-om i sugerira da se prešla granica. Vodim i Udrugu zviždač i dosad sam mogla autoritetom nešto napraviti. Sada je presedan da se predsjednica javno zauzela za nas živdače. Josipović nas je koristio u revijalne svrhe,  samo za skupljanje političkih poena.

Ovaj povjerenik znači da se predsjednica zalaže za borbu protiv korupcije. Ja bih najviše voljela da kod nas ne postoji povjerenik. Oni postoje jer je zakazao kompletan sustav. Zviždaču je mjesto na poslu.

Očekujete li da će se vaš problem otkaza u INA-i riješiti?

Uprava se mora odlučiti hoće li i dalje kršiti prava radnika. Nomalno bi bilo da se vratim na posao nakon 14 godina.

Očekujete li naknadu za pretrpljene štete?

Ono što bi se trebalo meni i ostalim zviždačima osigurati je naknada za duševne boli. Kada zviždač dobije otkaz tu trpi cijela obitelj.

Jeste li o tome s razgovarali s predsjednicom?

Jesmo. Predsjednica je došla iz uljuđene zemlje. Zviždač je osoba koja radi u javnom interesu, a ne u osobnom. U SAD-u postoji odvjetnik za zviždače, a on je rekao da kada se zviždač u toj zemlji nekoliko puta pojavi u medijima vraća se na posao. Kod nas se sedam ministara pavosuđa izmijenilo i svi gledaju progon zviždača. Međutim mi želimo graditi novo društvo. Pored samog teškog života ovo je strašno. Kada radnik firme koja je u stečaju dobije otkaz to je normalno, ali kada zviždač dobije otkaz to je nakaradno.

Je li izgubljena vaša nezavinsa pozicija ulaskom u Ured predsjednice?

Moja nezavisnost je ovim još jača. Ja s visokog nivoa, kojeg meni predsjednica daje, mogu upozoravati na probleme. Samo predsjednica koja je nezavisna može napraviti reda, a takva sam i ja.

Što ako se pojavi zviždač u Uredu predsjednice? Biste li zažmirili na to?

Čistom obrazu malo vode treba. Ne bih zažmirila. Ja da na nešto zažmirim to bi izašlo u medijima. Kada se problem pojavi treba ga osvijetliti što prije. Kako to dalje ide ta se gangrena sve više širi. Bilo je ismijavanja bivšeg predsjednika koji je govorio da ga gospođa Balenović ucjenjuje, reketari i tjera na nezakonite radnje jer ga tjera da ju vrati na posao.

Nije li problematično društvo u kojem predsjednik rješava probleme pravosuđa?

Žalosno je to, ali mi tako moramo. U normalnoj državi ne treba pozicija povjerenika za zviždače, ali moja je pozicija sada poput tampon zone. Ja s ovog mjesta mogu prozivati, ali ne mogu rješavati probleme. Mogu biti korektiv društva. Suci su do sad bili svete krave, a da imamo najgore pravosuđe to je rekla i povjerenica Viviane Reading. Mi ćemo raditi i na novom zakonu o zaštiti zviždača.

Jesu li definirana vaša financijska sredstva i kolika će vam biti plaća?

Možda ću imati neku sitnu naknadu, ali ovo je volonterski posao. Ja mogu raditi i 16 sati dnevno i razgovarati sa zviždačima. Hoće li onda INA-u biti sram da me ne vrati na posao? Možda me na posao vrati neki Mađar jer ne znam hoće li me netko moć gledat bez posla 14 godina.

Hoćete li biti financirani sredstvima iz Ureda predsjednika?

Imat ćemo troškove samo za  uredski materijal, ali nisam u radnom odnosu i ovo je samo čast.