Kujundžić obećao da će pokušati popraviti zdravstvenu skrb za autistične osobe

Vijesti 28. ožu 201911:46 > 11:47
Robert Anic/PIXSELL

Ministar zdravstva Milan Kujundžić obećao je u četvrtak predstavnicima udruga za autizam da će pokušati popraviti zdravstvenu skrb za osobe s poremećajima iz spektra autizma.

Autizam je puno širi sociološko-psihološki problem, no u segmentu zdravstva pokušavamo napraviti što je moguće više pa ćemo razgovarati sa svim dionicima kako bismo pomogli i sa medicinske strane, izjavio je Kujundžić uoči sjednice Vlade.

Predstavnici udruga za autizam iz različitih dijelova Hrvatske okupili su se ispred Vlade i ministrima predali popis problema u skrbi za autistične osobe.

Kujundžić je komentirao i uznemirujuće fotografije iz Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri, koje je danas objavio portal Index.hr.

Fotografije su snimljene tijekom 2017. i 2018. godine, a pokazuju da su djeca zapuštena, da su im pelene pune fekalija, leže na potrganim madracima, često pomokrenim. Na fotografijama se vidi i kako po rukama i licu djeca imaju osušene fekalije, objavio je index.

Ministar pak tvrdi da je stanje u toj bolnici “izrazito popravljeno zadnjih godina” i sada je medicinska skrb na zavidnoj razini s obzirom na uvjete u dvorcu, gdje se bolnica nalazi. Kaže da to zna jer je više puta bio u Bistri, zadnji puta prije desetak dana.

U planu je izgradnja nove bolnice, dodao je, a objavljene fotografije nije htio komentirati kratko rekavši da se kod svakog bolesnika može u određenom trenutku “naći nekakve stvari koje se mogu fotografirati”.

Novinare je zanimalo i je li Kujundžić zadovoljan odlukom Časnog suda Hrvatske liječničke komore (HLK) kojom je, zajedno sa saborskim zastupnikom Mosta Božom Petrovom, oslobođen odgovornosti za povredu Kodeksa medicinske etike i deontologije, vezano uz njihove izjave te dvojice liječnika u javnosti o okolnosti smrti Mattea Ružića iz Zaprešića,

“Zadovoljan ili ne, Časni sud se ogradio da je to zapravo bilo političko-retoričko nadmudrivanje i da oni nisu nadležni”, rekao je Kujundžić.

Vraćaju nas na područje politike i Sabora, u političku arenu gdje ćemo dalje politički razgovarati, poručio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.