Ministri o brodogradilištima: Nema potencijalnog partnera, pomoći ćemo radnicima

Vijesti 28. ožu 201913:03 > 13:06
N1

Ministri su nakon sjednice Vlade komentirali situaciju oko brodogradilišta i što se može učiniti.

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je kako ne bi u ovom trenutku ništa govorio dalje od toga kako je rečeno da se traže dodatna rješenja. 

Kaže da je Vlada jedinstvena te da su oni prije svega za zaštitu interesa poreznih obveznika. “Nije brodograđevna industrija jedina industrijska grana, ona bilježi i smanjenje posljednjih godina, ali unatoč tome poduzet ćemo sve što je u našoj moći da vidimo kako razriješiti ovu problematiku”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić kaže da je Vlada danas odgovorno postupila prema hrvatskim građanima i proračunu republiek Hrvatske. “U ovom trenutku ne vidimo potencijalnog drugog ponuđača, danas smo donijeli odluku koja je plod višemjesečnog razmišljanja i analiza”, rekao je.

Minstar gospodarstva Darko Horvat kaže kako ne žele bježati od brojki, te da je vrlo jasan stav svih resora da je u ovom trenutku za proračun i porezne obveznike pragmatičnije ne finacirati na ovakav način brodogradnju, ali da to ne znači da nema perspektive u Uljaniku i 3. maju. “U ovom trenutku jednostavno je metodologiji bezuvjetnog financiranja jedne gospodarske grane rečeno dosta”, rekao je.

#related-news_0

Ministar rada Marko Pavić istaknuo je da ako ako dođe do stečaja da postoje određeni zaštitni mehanizmi za radnike. Kaže da će radnici imati prva tri mjeseca naknadu za nezaposlene, a nakon toga 30 posto od plaće sljedećih 15 mjeseci.

Procjenjuje da će za plaće izdvojiti 85 milijuna kuna, a naknade će procijeniti kada dođe to toga. Najavio je da će poslati mobilne timove koji će pomoći radnicima da se upišu na Zavod za zapošljavanje, a pomoći će im i oko pronalaska novog posla.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.