"Uljanik je propao zbog lošeg poslovanja. I radnici moraju preuzeti odgovornost"

Vijesti 29. ožu 201909:26 > 09:35
N1

Ekonomski analitičar Danko Sučević u Novom danu komentirao je događanja oko brodogradilišta. Kaže kako Uljanik nije propao zbog gospodarskih malverzacija nego zbog lošeg pooslovanja. Osobno ne brine za radnike jer je, kaže, potražnja za stručnjacima i kvalitetnim metalskim radnicima i u Hrvatskoj i Europi velika.

“Odluka je u potpunosti ispravna i došla je puno prekasno. Odlagalo se zbog političkih razloga, gospodarski razlozi su bili jasni prije par godina”, komentirao je Sučević odluku Vlade da ne podrži restrukturiranje Uljanika.

Kaže kako su očekivanja od strateškog partnera bila nerealna. “Očekivalo se da će partner uložiti pet milijardi kuna, to je previše novca i za Fincantieri i za DiV. Vrijednost cijelog Fincantieria je 10 milijardi kuna”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Dodaje kako stečaj ne mora biti kraj za tvrtku, jedan od najvećih primjera je stečaj Peveca, ali naglašava da je Pevec puno manji od Uljanika.

“Uljanik je trebao po zakonu ići u stečaj najkasnije 2017. jer su im tada obveze bile veće od imovine i tada su po zakonu trebali pokrenuti predstečajni postupak ili stečaj. Ovo je sada pokazatelj totalne neodgovornosti i nebrige za naše novce.

Kada uzmete kredit od banke vama banka nikada ne da novac nego primjerice vlasniku stana koji kupujete, a kod brogdogradilišta su se sada sjetili da su subvencije nenamjenski trošene, kako je to moguće”, zapitao se.

#related-news_0

Nije mu ni jasno kako država da 4 milijarde kuna jamstava, a nakon toga ne stavi ministra u Nadzorni odbor ili zašto ne nadzire što se radi s novcima. Podsjetio je da je u revizorskom mišljenju za 2017. pisalo kako postoji značajna vjerojatnost da će tvrtka propasti, ali i da nakon toga se Uljaniku opet daju garancije.

Za uhićenja kaže kako su predstava za javnost i to u trenutku dok se prelama oko brodogradilišta.  “Ta dva procesa nemaju veze jedan s drugim, Uljanik nije propao zbog gospodarskih malverzacija nego zbog lošeg poslovanja, a tu ne postoji odgovornost uprave jer ako dogovorite loš posao ili dobar posao pa propadne za to ne snosite odgovornost osim sto možete ostati bez posla.”

#related-news_0

Vjeruje da su šanse za stručnjake i radnike iz brodogradilišta velike. “I stručnjaci u brodogradnji i kvalitetni radnici metalci, za njima je potreba i u Hrvatskoj i Europi i mislim da za njih neće biti problem. Ali moramo biti svjesni da svatko mora za sebe preuzeti odgovornost. Neodgovorno je raditi u tvrtki za koju vidite da šest sedam godina generira gubitke i živi na milosti države, morate tražiti drugi posao, neodgovorno je da ostanete. A velika većina kvalitetnih radnika je već otišla iz Uljanika i 3. maja”, zaključuje Sučević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook| Instagram