Vrhovni sud o aferi Planinska, Ivo Sanader nije se pojavio

Vijesti 02. tra 201907:30 > 08:55
(ilustracija)

Dvije godine nakon izricanja nepravomoćne presude Ivi Sanaderu zbog afere Planinska, slučaj je stigao pred Vrhovni sud. Bivši premijer nije se pojavio na Vrhovnom sudu, došli su njegovi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, javlja naš reporter Elvir Mešanović.

Bivši premijer, podsjetimo, nepravomoćno je osuđen na četiri i pol godine zatvora, a mora, sa svojim suoptuženicima, vratiti 15 milijuna kuna. Oduzeto mu je i 17 milijuna kuna nepripadajuće imovinske koristi. 

VEZANA VIJEST

Sjednica Vrhovnog suda o aferi Planinska trebala bi trajati tri dana. Obrana se žalila zbog povreda kaznenog postupka i traže ukidanje nepravomoćne presude, a USKOK se žalio na visinu kazne bivšem premijeru i njegovim suoptuženicima. Tužiteljstvo traži da Vrhovni sud preinači kaznu u najvišu propisanu zakonom, onu od deset godina jer u slučaju bišeg premijera riječ je o “najtežem obliku političke korupcije”.

Podsjetimo, USKOK je ustvrdio da je Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, dok je ministar bio Petar Čobanković, kupilo zgradu u Planinskoj od Stjepana Fiolića koji je u to vrijeme bio saborski zastupnik HDZ-a.

Bivši premijer sve optužbe u ovom slučaju je odbacio rekavši da je USKOK ucjenjivao njegove suoptuženike.

Uz Sanadera je u travnju 2017. nepravomoćno osuđen i Mladen Mlinarević za kojega je utvrđeno da je za bivšeg premijera izradio procjenu vrijednosti nekretnine i uvećanjem procjenjene vrijednosti pribavio Sanaderu nepripadajuću imovinsku korist. Mlinareviće je osuđen na godinu dana uvjetno, a kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro. Na istu kaznu osuđen je i Stjepan Fiolić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža TwitterFacebook | Instagram.