Vrhovni sud objavio odluku o kreditima u švicarcima

Vijesti 02. tra 201914:30 > 03. tra 2019 10:55
Zeljko Lukunic/PIXSELL

U svom predmetu Rev-2868/2018 od 12. veljače 2019. u povodu izvanredne revizije tužiteljice, Vrhovni sud Republike Hrvatske dao je odgovor na pitanje je li sklapanjem dodatka ugovora o kreditu (konverzija kredita uz valutnu klauzulu u EUR) korisnik kredita gubi pravni interes zahtijevati utvrđenje ništetnosti odredbi osnovnog ugovora o kreditu.

Prema shvaćanju Vrhovnog suda Republike Hrvatske izraženom u ovoj odluci korisnica ima pravni interes i može tražiti utvrđenje ništetnosti pojedenih ugovornih odredbi kako bi na temelju toga ostvarila eventualna prava za koja smatra da joj pripadaju.

Presudu pročitajte u privitku:

Iz Udruge Franak izvijestili su u utorak kako je Vrhovni sud utvrdio da korisnici kredita u švicarskom franku koji su kredite konvertirali u eure, imaju pravo na tužbe i povrat novaca koje su im banke nezakonito oduzele. Presudu Vrhovnog suda u Udruzi su nazvali – povijesnom.

Udruga Franak naglašava kako zastara potraživanja za preplaćene kamate nastupa 13. lipnja 2019. pa zbog toga svi korisnici kredita moraju do toga datuma podnijeti svoje tužbe na sud kako dio koji se odnosi na kamate ne bi zastario nakon čega novac koji se odnosi na preplaćene kamate više ne bi mogli potraživati.

“Ukida se negativna odluka, vraća se postupak na prvi stupanj. Prvostupanjski sud mora ponoviti postupak, utvrditi preplaćene iznose i oni se sa zateznim kamatama moraju vratiti tužitelju. Mi konverzijom nismo izgubili pravo na traženje preplaćenih iznosa”, rekao je za N1 saborski zastupnik SNAGA-e Goran Aleksić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram.