Ivo Sanader u Remetincu

Vijesti 04. tra 201915:42 > 05. tra 2019 06:55
N1

Kako je N1 prvi objavio da je Ivo Sanader pravomoćno, nakon razmatranja Vrhovnog suda, osuđen na 6 godina zatvora.

19:13

Ivo Sanader stigao je u zatvor u Remetincu.

18:47

Sanader je prije Remetinca sproveden do policijske postaje u Heinzlovoj kako bi sredio papirologiju.

18:44

Saborski zastupnik HDZ-a Tomislav Sokol nazvao je tvrdnje Ive Sanadera da se njega politički progoni čistom nebulozom.

“Vrhovni sud je donio pravomoćnu presudu u slučaju okrivljenika Ive Sanadera. Radi se o njegovoj individualnoj odgovornosti. Znamo da se naš pravni sustav, sustav zemalja Europe i zapadnog civilizacijskog kruga, bazira na načelu individualne odgovornosti”, kazao je.

Više pročitajte OVDJE

18:36

“Presudu ne bih komentirala, ali sam se odlučila doći zbog važne činjenice koja se u slučajevima vezanima za bivšeg premijera ponavljala, a to je tvrdnja da je riječ o političkom progonu. Tada se nije radilo o političkom progonu, niti ja niti moje kolege nismo bili zainteresirani za politički progon niti je to bilo moguće. Radili smo na tome da institucije budu neovisne. Ja kao predsjednica Vlade nisam učinila ništa od DORH-a da bi bio poticaj u ovom slučaju, niti sam tražila da se nešto ne radi. Od pokretanja procesa promijenila su se još dva državna odvjetnika i bili su iskusni suci. Nije se radilo o političkom progonu, nego su institucije radile svoj posao. Ja kao suradnica bivšeg premijera, koji je otišao bez razloga, nisam imala razloga da posegnem za političkim progonom. Nije se radilo o progonu, nego o radu institucija”, rekla je u Dnevniku N1 Jadranka Kosor

Također je rekla kako ona više nije u politici te da ne zna tko bi sada vodio politički progon preko Vrhovnog suda u ovom slučaju. Dodala je da je i Ustavni sud jasno utvrdio da nije bilo političkog progona Ive Sanadera. 

18:23

“Službenici temeljne policije dovest će gospodina Sandera u prostorije, utvrdit će se njegov identitet, dat će mu se rješenje o istražnom zatvoru. Oduzet će mu se sve nedopuštene stvari: dokumenti, novac, oštri predmeti. Nakon toga ide liječnički pregled te sprovođenje u ćeliju, rekao je za N1 bivši ravnatelj zatvorskog sustava Miroslav Mihoci.

Rekao je da ne očekuje kako će Sanadera smjestiti samog u ćeliju, jedino ako ga pregleda psihijatar i ustanovi da je sposoban biti sam u ćeliji. 

17:52

“Svakome osuđeniku moraju se osigurati adekvatni uvjeti za liječenje. Pravo je osuđenika da traži prekid izvršenja kazne, o tome odlučuje sudac izvršenja… Ako postoje razlozi, može se dogoditi prekid izvršavanja kazne”, rekao je predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić. Potvrdio je da se prijašnje vrijeme koje je Sanader proveo u istražnom zatvoru ne ubraja u obligatorni istražni zatvor.

17:27

Ivo Sanader prepraćen je u policijski automobil te ga odvoze u Remetinec.

17:16

Policija je došla u kuću Ive Sanadera, javlja reporter N1 Ivan Hrstić.

Policija je oko 16 sati od zagrebačkog Županijskog suda zaprimila nalog za uhićenjem bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera kojemu je Vrhovni sud u slučaju Planinska povisio kaznu pa mora u tzv. obligatorni istražni zatvor, javlja Hina.

17:03

“Nema nikakvog dokaza. Ovo je smiješno, presuda je trebala pasti”, rekao je Ivo Sanader koji se u društvu odvjetnika obratio javnosti.

“Riječ je o predstavi za javnost. Ostajem pri onome da je riječ o politički motiviranom progonu. Nastavit ću se boriti svim sredstvima da dokažem svoju nevinost. Optužbe su besmislene, laži jedna do druge. Spreman sam na sve i na kraju ću dokazati svoju nevinost”, dodao je.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković rekla je kak osu sve saznali od medija, da službeno još nisu dobili niti jedan papir.

“Jako smo zadovoljni da pravna država super funkcionira, od medija smo saznali odluku Vrhovnog suda. To znači da funkcionira odlično pravosuđe. Nama je javljeno, dobili smo obavijest od novinara. Niti smo dobili od suda obavijest, što smo trebali dobiti, niti je gospodin Sanader dobio ikakvu obavijest od suda. Ponavlja se špranca, sve ide prvo novinarima, onda nama”, sarkastično je poručila Jadranka Sloković. 

Više čitajte OVDJE.

16:55

Nikola Grmoja u Saboru je komentirao presudu Ivi Sanaderu.

“Mislim da je to prekasno, to pokazuje kako funkcionira hrvatsko pravosuđe – da je pravdu jako teško dočekati i pravomoćne presude. Što se tiče same presude, ona je očekivana, ali ova afera je samo vrh sante leda”, rekao je Grmoja.

Više čitajte OVDJE.

Presudu Ivi Sanaderu komentirao je i SDP-ov Gordan Maras.

“Presuda za zlo koje je činio HDZ, i još ga uvijek na žalost čini svojim potezima, je prva pravomoćna kazna koju su dobili nakon svih tih pljački u privatizaciji devedesetih. Konačno da se presuda dogodila. HDZ se ne smije ponašati kao da ga se to njih ne tiče – to je bio predsjednik HDZ-a, premijer HDZ-a.”

16:34

Odvjetnik i bivši državni odvjetnik Berislav Živković u Newsroomu je komentirao povećanje kazne Ivi Sanaderu. Ne vjeruje da su suci podlegli pritiscima javnosti.

“Suci Vrhovnog suda su iskusni suci koji su cijelu karijeru proveli u kaznenom pravosuđu. Svaka presuda je pod povećalom javnosti jer nikada ne znate tko će putem medija ukazivati na sporne situacije. Vjerujem sucima Vrhovnog suda, mnoge od njih osbono poznam. Neki od njih su bili mladi suci kad sam bio mladi zamjenik u Općinskom državnom odvjetništvu. Znam da su bili dobri suci, ne vjerujem da bi na kraju karijere podlegli pritisku javnosti ili očekivanju javnosti”.

Živković je komentirao moguće pravne postupke Sanaderovih odvjetnika Čede Prodanovića i Jadranke Sloković.

“Ovo je pravomoćna presuda, vrlo vjerojatno će odvjetnici podnijeti žalbu Ustavnom sudu zbog povrede ustavnih prava. Kolega Prodanović je prije par dana govorio o krunskom svjedoku i da smatra da nešto nije bilo u redu”, rekao je, dodavši da žalbe ne mogu odgoditi Sanaderovo sprovođenje u Remetinec.

16:27

Jadranka Sloković i Čedo Prodanović ušli su u Sanaderovu kuću u Kozarčevoj.

15:59

“Vijeće Vrhovnog suda je na današnjoj sjednici odlučilo da će se protiv Ive Sanadera odrediti istražni zatvor. Njemu je preinačena prvostupanjska presuda i određen mu je istražni zatvor. Izrečena mu je kazna zatvora teža od pet godina. Primjenjuje se obligatorni istražni zatvor koji je određen. Rješenje o istražnom zatvoru je dostavljeno Županijskom sudu u Zagrebu, sudac je izdao dovedbeni nalog nadležnoj policijskoj postaji. Ona je dužna odmah po tom nalogu postupiti, pronaći ga, lišiti ga slobode. Ako ga nema na adresi trebaju ga potražiti gdje se nalazi. Ako ga se ne pronađe, sljedeći korak je raspisivanje tjeralice.”, rekao je glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić u izjavi medijima.

“Vezano uz konkretan predmet, on nije bio u istražnom zatvoru, a istražni zatvor po drugim predmetima se ne uračunava.

Faktor zdravstvenog stanja kod nijednog istražnog zatvopra nije presudan. Ovdje govorimo o obligatornom zatvoru, a Zagreb ima zatvorsku bolnicu, svi koji su bolesni mogu se liječiti i u zagrebačkim bolnicama. Zdravstveno stanje nije relevantno”, rekao je Devčić.

Više pročitajte OVDJE

15:49

Čeka se da Županijski sud dobije odluku Vrhovnog suda, rješavaju se tehnički detalji, javlja reporterka N1 televizije Anka Bilić Keserović. Sanader bi u Remetincu mogao završiti već danas.

15:47

Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu, potvrdio je ovu informaciju medijima.

15:44

Na Vrhovnom sudu u četvrtak je završeno trodnevno razmatranje žalbi protiv prvostupanjske presude u aferi Planinska kojom je bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader osuđen na četiri i pol godine zatvora i povrat 15 milijuna kuna, a prema neslužbenim informacijama Vrhovni sud mu je kaznu povisio na šest godina.

No, glasnogovornik Vrhovnog suda Željko Pajalić kazao je da nema takvu informaciju. “Nakon razmatranja žalbi tužiteljstva i obrane vijeće Vrhovnog suda donijeti će odluku. Ako je preinačenom presudom izrečena kazna od pet ili više godina vijeće bi moralo odrediti i obligatorni istražni zatvor”, kazao je Pajalić za Hinu.

15:43

Podsjetimo, u ovom slučaju bivši premijer u nepravomoćno je bio osuđen na četiri i pol godine zatvora, a mora, sa svojim suoptuženicima, vratiti 15 milijuna kuna. Oduzeto mu je i 17 milijuna kuna nepripadajuće imovinske koristi.

USKOK je ustvrdio da je Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, dok je ministar bio Petar Čobanković, kupilo zgradu u Planinskoj od Stjepana Fiolića koji je u to vrijeme bio saborski zastupnik HDZ-a.

Bivši premijer sve optužbe u ovom slučaju je odbacio rekavši da je USKOK ucjenjivao njegove suoptuženike.

Uz Sanadera je u travnju 2017. nepravomoćno osuđen i Mladen Mlinarević za kojega je utvrđeno da je za bivšeg premijera izradio procjenu vrijednosti nekretnine i uvećanjem procjenjene vrijednosti pribavio Sanaderu nepripadajuću imovinsku korist. Mlinarević je osuđen na godinu dana uvjetno, a kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro. Na istu kaznu osuđen je i Stjepan Fiolić.

Prihvaćena je žalba tužiteljstva na nepravomoćnu presudu kojom je u slučaju Planinska Sanader osuđen na 4,5 godina zatvora.

Ovom odlukom bivši premijer Sanader upućuje se u Remetinec, a zatim i na izdržavanje kazne zatvora.