"Da je Sanader za presudu saznao prije medija, možda bi bio u susjednoj državi"

Vijesti 05. tra 201909:25 > 09:29
N1

Aleksandar Maršavelski, docent na Katedri za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, gostovao je u Novom danu.

Bivši premijer Ivo Sanader je u četvrtak navečer doveden u remetinečki zatvor na odsluženje šestogodišnje kazne, nakon što mu je istog dana Vrhovni sud povisio kaznu u aferi Planinska.

Kakve su sada pravne mogućnosti za odvjetnički tim Ive Sanadera? Na ovu presudu mogu se žaliti jedino Ustavnom sudu, zar ne?

VEZANE VIJESTI

To je jedina mogućnost za njih, mogu sastaviti ustavnu žalbu, imaju rok od 30 dana od dana primitka presude. S obzirom na izjave njegovih odvjetnika, pozivat će se na nezakonitosti vezano za čitanje iz bilježnice tijekom svjedočenja na suđenju, iako sud vjeruje u to svjedočenje. Sigurno je da će im povreda prava na parvično suđenje biti glavni argument.

Prema ovoj presudi Sanader u zatvoru mora izdržati kaznu dužu od pet godina, neslužbeno se spominje šest godina zatvora. Postoji li ikakva osnova po kojoj bi se vrijeme što ga je ranije proveo u istražnom zatvoru za druge slučajeve, u ovu sankciju mogla uračunavati?

Njemu je kazna zatvora bila izrečena i u drugima predmetima. U interesu je njegovih odvjetnika da se kazna objedini.

Postoje li neki drugi razlozi zbog kojih bi se kazna mogla smanjiti? Često se spominje Sanaderovo loše zdravstveno stanje.

Prema zakonu, on ima pravo na uvjetni otpust nakon polovice izdržane kazne, to je nakon tri godine, ali treba imati u vidu da bi u nekom drugom procesu mogao biti osuđen i da ta presuda bude potvrđena i onda će doći do objedinjavanja kazni, tada sud dolazi do neke kazne koja mora biti veća od 6 godina, ali ne smije biti veća od ukupne kazne. I na tu kaznu može tražiti uvjetni otpust.

Lječnička pomoć je moguća i u samom zatvoru, može doći do smještaja u zatvorsku bolnicu, a to se uračunava u zatvorsku kaznu.

Tko odlučuje gdje će biti upućen na izdržavanje kazne? Opcije su Glina i Lepoglava, kaznionice za kazne iznad pet godina zatvora.

Tek kada presuda sa spisima bude dostavljena prvostupanjskom sudu, u ovom slučaju Županijskom sudu, predmet se upućuje sucu izvršenja koji odlučuje o tome gdje će biti upućen.

Kazne duže od pet godina služe se u kaznionici, ali postupci koji su u tijeku će ga do daljnjega zadržati u Remetincu.

U svojim jučerašnjim izjavama Sanaderovi odvjetnici su se žalili da im je informacija o presudi stigla od medija. Kako to komentirate?

Manje zlo da su informacije došle do medija, da je informacija procurila do njega ili njegovih odvjetnika, možda ne bi bio u zatvoru već opet u nekoj susjednoj državi.

Uskoro video…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram