Pršte osude sramotne Bajićeve izjave o izvanbračnoj djeci

Vijesti 26. ožu 201511:06 > 31. svi 2022 23:06
Damjan Tadic / CROPIX

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić u četvrtak je osudila izjavu Mladena Bajića, bivšeg glavnog državnog odvjetnika i sadašnjeg kandidata za suca Ustavnog suda, u kojoj je ovoga utorka okarakterizirao izvanbračnu djecu kao onu koju "nitko ne voli".

Bajićeva izjava pred saborskim Odborom za Ustav, Poslovnik i politički sustav, u proceduri odlučivanja o kandidatima za Ustavni sud, vrijeđa dostojanstvo izvanbračne djece i njihovih roditelja, ocjenjuje Milas Klarić u priopćenju te podsjeća na Ustavom zajamčenu jednakosti bračne i izvanbračne djece, odnosno zabranu diskriminacije.

“Državni odvjetnik je kao izvanbračno dijete”

“Državni odvjetnik vam je kao izvanbračno dijete. Glavnog državnog odvjetnika nitko ne voli. Ne vole ga oštećeni jer ne zastupa dovoljno jako njihove interese, ne vole ga okrivljeni…”, rekao je Bajić u utorak u Saboru.

“Iznenađeni smo da je takva izjava uopće bila moguća u javnome prostoru, a pogotovo kad dolazi od osoba koje su obnašale ili se kandidiraju za funkcije u kojima poštovanje ljudskih prava mora biti temeljna vrijednost”, kaže se u priopćenju.

Nedopustivo je na takav način stigmatizirati djecu, a takve izjave ne mogu se tretirati ni kao metafora niti kao šala, upozorava pravobraniteljica za djecu.

Udruga B.a.B.e. također je žestoko je kritizirala Mladena Bajića. U Udruzi smatraju da kada bivši državni odvjetnik, a sada jedan od najizglednijih kandidata za suca Ustavnog suda u svojem izlaganju uvrijedi svu izvanbračnu djecu i njihove samohrane roditelje, trebala bi čitava javnost odmah reagirati, a političke stranke koje ga podržavaju automatski diskvalificirati. ‘U pokušaju opravdavanja svog minulog rada na koji su ispisane i izgovorene brojne, vrlo opravdane, primjedbe i osvrti, Mladen Bajić grubo vrijeđa djecu rođenu izvan ozakonjenih bračnih zajednica imputirajući kako su takva djeca nevoljena i neprihvaćena’, smatraju u udruzi.