Kaptol bi mijenjao nogometni kamp za tri zemljišta za crkve

Vijesti 27. ožu 201520:15 > 20:21
N1

Zagrebačka nadbiskupija reagirala je na tvrdnje da o njoj ovisi gradnja sportskih objekata na Sveticama priopćenjem u kojem ističe da Grad Zagreb o tome s Nadbiskupijom nije razgovarao, kao i da je spremna odreći se prava na povrat imovine na Sveticama ako joj Grad u zamjenu osigura zemljišta za izgradnju crkava u Jelkovcu, Španskom i na Kajzerici

Zagrebačka je nadbiskupija tijekom povijesti s posebnom osjetljivošću podupirala, a to čini i danas te će činiti i ubuduće, razne djelatnosti koje su bile na korist građana Zagreba, pa i spomenutog projekta, ističe se u priopćenju Nadbiskupskoga duhovnog stola u Zagrebu.

“Stoga nam je žao da do sada o cijelome projektu na Sveticama Grad Zagreb nije razgovarao sa Zagrebačkom nadbiskupijom, nego se sada na neprimjeren način Nadbiskupiju nastoji uvući u taj proces, prozivajući je kao krivca, premda je Grad Zagreb već duže vrijeme bio dobro upoznat s imovinsko-pravnim odnosima glede toga pitanja”, ističe Nadbiskupski duhovni stol.

Zagrebačka nadbiskupija spremna je odreći se prava na povrat oduzete imovine na Sveticama, pod uvjetom da Zagreb, poštujući zakonske propise, u zamjenu za to zemljište osigura zemljišta za izgradnju crkve u Jelkovcu, crkve u Španskom, te crkve na Kajzerici.

S problemima oko zemljišta za nove crkve u tim gradskim naseljima upoznati su mjerodavni u Gradskoj upravi, ističe Zagrebačka nadbiskupija te ističe kako to ne traži radi profita, nego potreba građana i vjernika, kako bi se tamošnji vjernici, koji sada nemaju svoga prostora, mogli okupljati na liturgijska slavlja, a župne zajednice mogle djelovati na dobro vjernika i cjelokupne društvene zajednice.

Čim nam iz Grada bude dostavljeno pisano jamstvo kojim se vjernicima i građanima tih naselja osiguravaju zemljišta za crkve, Zagrebačka nadbiskupija će dostaviti traženo očitovanje Gradu Zagrebu, ističe se u priopćenju.

Bivša zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek u srijedu je na konferenciji za novinare izjavila da će još jednom pokušati postići dogovor sa Zagrebačkom nadbiskupijom o izgradnji sportskog kampa na Sveticama.

Dodala je da su Gradska uprava i nadležni gradski uredi ispunili sve uvjete za potpisivanje ugovora s Hrvatskim nogometnim savezom, no od Zagrebačke nadbiskupije još nisu dobili suglasnost za izdavanje građevinske dozvole.